Aktuale Më shumë

“Qeveria e re në provim për reformën e vetëqeverisjes lokale”

Prej tvteuta17:43, 3 Janar 2022

Vetëqeverisjet lokale janë reduktuar në mëshirën e qeverisë, prandaj është e rëndësishme se si qeveria e re do t’i qaset reformave në atë fushë, me të cilat e para nuk është marrë asnjëherë plotësisht në 30 vitet e mëparshme, sipas Qendrës për Edukimin Politik (KPE).

Drejtori i programit të kësaj organizate joqeveritare, Dragisha Janjusheviq, tha se niveli i mbi-borxhit të vetëqeverisjes lokale në Mal të Zi, i cili në vitin 2015 arriti në 448 milionë euro, ilustron më së miri faktin e decentralizimit dhe reformës thelbësore të vetëqeverisjes lokale.

“Gjithçka është bërë nga qeveria e mëparshme në 30 vitet e fundit dhe prandaj e reja është në provim për ta rregulluar. Prandaj ka rëndësi të madhe se si do të trajtohet kjo lloj reforme”, ka thënë Janjusheviq për agjensinë Mina.

Ai beson se zhvendosja e çështjes nga Ministria e Drejtësisë, Ministria e Brendshme në Ministrinë e re të Administratës Publike, ishte më shumë si një marketing politik sesa një angazhim i vërtetë për hapjen e proceseve reformuese.

“Po bëhet e qartë se nuk mund të kemi më modele monotipike të qeverisjes vendore, duke pasur parasysh faktin se disa njësi të vetëqeverisjes lokale po zhduken në aspektin e popullsisë (p.sh. Savnik) ndërsa të tjerat po bëhen gjithnjë e më të mëdha (p.sh. Podgorica)”. vuri në dukje Janjusheviq.

Janjusheviq tha se për këtë dëshmojnë problemet aktuale komunale në mes të Komunës së Tuzit dhe Komunës së Podgoricës, si dhe problemet e Komunës së Petnjicës gjatë mbylljes së komunave në kufizimet lidhur me masat epidemiologjike.

Ai shtoi se Komisioni për Reformë Gjithëpërfshirëse mund të hapë proceset e decentralizimit të administratës me zgjidhje cilësore, por që pas reformës nuk ka gjasa të ketë ndryshime të tilla.

  • 1

    Radio