Aktuale Më shumë

U mbështet propozimi për metodologjinë e re për zgjedhjen e nënkryetarit të Kuvendit

Prej tvteuta14:53, 22 Prill 2024

Në seancën e 21-të të Komisionit Legjislativ të Kuvendit të Malit të Zi, me shumicë votash është miratuar propozimi për ndryshimin e Rregullores së Punës së Kuvendit të Malit të Zi, i cili, siç njoftoi Vasillije Çarapiq, mundëson që nënkryetari i Kuvendit të zgjidhet nga punët e pakicave sipas një metodologjie të ndryshme: “Mund të propozohet nga një deputet, një grup deputetësh nga radhët e pakicave ose një klub”.

Çarapiq, duke shpjeguar propozimin për ndryshimin e Rregullores së Kuvendit të Malit të Zi, tha se është duke u ndryshuar një nen i rregullores, i cili lejon që nënkryetari i Kuvendit të zgjidhet nga punët e pakicave sipas një metodologjie të ndryshme: “Ai mund të propozohet nga një deputet, një grup deputetësh nga radhët e minoriteteve ose një klub”.

Sipas Çarapiqit, arsyeja është zgjedhja e nënkryetarit nga radhët e pakicave, sepse deri më tani ai nuk është zgjedhur për shkak të mungesës së konsensusit.

Pas prezantimit të Çarapiqit foli Admir Adroviq nga Partia Boshnjake, i cili tha se miratimi i këtij propozimi do të shkelte disa nga parimet e promovuara në nenin 15 të Konventës kornizë për mbrojtjen e të drejtave të pakicave.

“Vetëm me këtë mendoj se kjo zgjidhje nuk është e mirë dhe se nuk duhet ta mbështesim”, theksoi ai.

Çarapiq tha se iniciatori i këtyre ndryshimeve nuk ishte shumica qeverisëse.

“Mendoj se të drejtat e tyre po zgjerohen, jo po shkurtohen”, tha Çarapiq.

Çarapiq është i mendimit se ndryshimet e lartpërmendura duhet të pranohen.

“Kemi parë që kur të gjithë deputetët janë pakicë qoftë në opozitë, qoftë në qeveri, atëherë nuk kemi problem me zgjedhjen e nënkryetarit dhe kur situata është që disa janë në pushtet e disa janë në opozitë atëherë nuk ka marrëveshje”, tha Çarapiq.

Adroviq theksoi se as ai dhe as ajo parti nuk janë konsultuar për ndryshimet.

“Askush nuk është konsultuar me ne për këtë. Askush nuk është konsultuar me mua. Nuk mendoj se dikush është konsultuar me kolegët e Partisë Boshnjake as për ndryshimet në rregulloren e punës”, ka theksuar Adroviq.

Përfaqësuesja e PDS-së Sonja Millatoviq tha se është e qartë se nuk ka dialog për këtë çështje.

“Deputetët e PDS-së nuk do të votojnë për ndryshimet e përmendura”, tha Millatoviq.

Deputeti i Lëvizjes Evropa Tani, Darko Dragoviq, tha se me propozimin e lartpërmendur, kandidat për nënkryetar mund të jetë çdo deputet nga radhët e partive pakicë dhe siç thotë ai, është e qartë se Kuvendi vendos.

Momçillo Llekoviq tha se partia propozoi një model progresiv të mbështetjes për prindërit përmes rritjes së shtesave për të sapolindurit.

 

Demokratët propozuan së fundmi ndryshime në Aktin e Sigurimeve Shoqërore dhe Mbrojtjen e Fëmijëve, të cilat rrisin përfitimet për fëmijët e porsalindur. Në vend të 900 eurove, tarifa do të shkonte në 1000 euro.

Darko Dragoviq ka theksuar se zgjidhja e lartpërmendur ligjore parasheh që pagesa e kompensimit të fillojë nga janari i vitit 2024, por se kjo nuk është e mundur sepse ligjet nuk kanë fuqi prapavepruese.

Lekoviq ka thënë se interesi publik është gjithçka që ka të bëjë me “fëmijët tanë”, ndërsa Maja Vukiçeviq ka paralajmëruar se do ta ftojë Kuvendin që të përcaktojë interesin publik.

Bordi e pranoi propozimin e përmendur. Raportuese e Komisionit u emërua Vasilije Çarapiq.

Propozimi për ligjin për ndryshimin e Ligjit për pagat e të punësuarve në sektorin publik u miratua me shumicë absolute.

 

 

 

 

  • 1

    Radio