Rajoni/Bota Më shumë

Korridori i Kaltër: Rama përplaset në Pekin me Gjukanoviqin

Prej tvteuta12:52, 4 Dhjetor 2017

Korridori i Kaltër është rruga që pritet të ndërtohet vitin e ardhshëm dhe do të lidhë Kroacinë me Greqinë, duke kaluar nga Mali i Zi dhe Shqipëria. Gjatë samitit që u zhvillua para dy ditësh në Kinë, qeveria e Pekinit ra dakord për të financuar studimin e fizibilitetit nga një kompani kineze, për të siguruar më pas të gjithë tenderin e madh të ndërtimit. Por pikërisht, pas nënshkrimit të Memorandumit  në mes Shqipërisë, Malit të Zi dhe kompanisë kineze “Pacifik”, kanë nisur përplasjes mes qeverive të Shqipërisë dhe Malit të Zi për caktimin e pikave ku do të kalojë autostrada.

Qeveria e Malit të Zi kërkon që Korridori i Kaltër të kalojë nëpër aksin aktual të autostradës së Podgoricës, gjë që e çon rrugën në Han të Hotit duke kaluar nga Malësia e Madhe. Por Edi Rama ka kundërshtuar këtë itinerar duke ngulmuar kalimin nga Ulqini. Siç mësohet, Rama u ka thënë se nuk bëhet fjalë aspak për nacionalizëm por kështu justifikohet korridori bregdetar, pasi kalon nga vija bregdetare: Ulqin-Velipojë e më pas në Shëngjin-Patok e kështu me radhë. Kjo betejë që po zhvillohet ndërmjet qeverive të Shqipërisë dhe Malit të Zi, është shumë e rëndësishme për Ulqinin, i cili është lënë në xhep të githë autostradës që lidh bregdetin dalmat me pjesën e Adriatikut të Ulqinit dhe derdhjes së lumit Buna. Podgorica synon që të mos e transferojë në Ulqin rrugën që pritet të derdhë në qytetin shqiptar një numër të madh turistësh, të cilët tani dynden vetëm në Budva, duke i siguruar qytetit të madh malazez një shifër marramendëse fitimesh nga industria e turizmit.

  • 1

    Radio