Aktuale Më shumë

Shteti kursen para për ilaçet e epilepsisë

Prej tvteuta07:59, 10 Mars 2023

Së fundmi, pacientët që vuajnë nga epilepsia mund t’i marrin me recetë dy barnat “Keppra” dhe “Lirika” vetëm nëse paguajnë bashkëpagesë për to. Ministria e Shëndetësisë tha se pak më shumë se dhjetë ilaçe kundër epilepsisë mund të merren pa pagesë shtesë dhe se dy barnat e lartpërmendura janë në listën e tarifave shtesë për të cilat pacientët duhet të paguajnë diferencën. Ata e arsyetojnë domosdoshmërinë e shtesës duke thënë se nuk kanë arritur marrëveshje për çmimin me prodhuesit.

Lista Bazë e Barnave aktualisht përmban një paralele gjenerike që është regjistruar nga Instituti për Barna dhe Pajisje Mjekësore, që do të thotë se ilaçi është i cilësisë, efikasitetit dhe sigurisë së duhur dhe ka absolutisht të njëjtin efekt terapeutik si ilaçi në listën suplementare kanë saktësuar se janë nga Ministria e Shëndetësisë.

Barna zëvendësuese “Quettra” prej 500 mg është në dispozicion pa pagesë në barnatore dhe çmimi “origjinal” i tij është 8.51 euro. Për barin “Keppra 500 mg” nga çmimi total prej 13.70, Fondi siguron shumën prej 8.51 euro, kurse pacienti paguan 5.19 euro shtesë. Për ilaçin “Keppra 1000” prej 26.48, Fondi paguan 16.62 euro, kurse i siguruari paguan 9.86 euro.

Nuk ka të dhëna se sa njerëz në Mal të Zi vuajnë nga epilepsia.

  • 1

    Radio