SliderMN Više

Galić:“Toplo vrijeme i vakcinacija mogu do ljeta zaustaviti pandemiju“

Prej tvteuta10:13 14 Februar 2022

Za očekivati je da će toplo vrijeme koje nam slijedi, uslovi sredine, te obuhvat vakcinacijom protiv koronavirusa doprinijeti da se do ljeta pandemija zaustavi, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić. On smatra i da će virus najvjerovatnije poprimiti endemski karakter.

On je u Jutarnjem programu TVCG saopštio da bi svi željeli da se pandemija završi, a najviše zdravstveni radnici, ali da bi u svakom slučaju trebalo biti oprezan.

“Naši podaci pokazuju da u posljednjih pet nedjelja imamo pad broja oboljelih, iako je talas u prvoj sedmici januara očigledno bio vrhunac obolijevanja”, rekao je Galić.

Saopštio je da u odnosu na prethodne dvije sedmice Crna Gora imao oko 55 odsto manje novooboljelih i četiri odsto manje preminulih.

“Takođe se smanjuje broj hospitalizacija. Podaci sa terena pokazuju da primarni zdravstveni sektor ima manje posjeta”, kazao je Galić.

Ipak, kako je rekao, ne bi se trebalo opuštati budući da dolazi do različitih mutacija virusa.

“U cijelom svijetu nije dosegnut nivo vakcinacije koji bi nam mogao garantovati da neće doći do novih mutacija, a samim tim do novih sojeva. Dobro je da ide toplo vrijeme, pa očekujemo da će uslovi sredine, obuhvat vakcinacijom i sve ostale karakteristike doprinijeti da se do ljeta pandemija zaustavi”, rekao je Galić.

Prvi čovjek IJZ-a smatra da će virus najvjerovatnije poprimiti endemski karakter, ali da se zbog mogućih malih eksplozija u broju oboljelih i slabijeg obuhvata vakcinacije mora sačekati sa predviđanjima o kraju pandemija kod nas.

  • 1

    Radio