Covid-19 Više

IJZ ublažio mjere za posjete vjerskim objektima i ZIKS-u

Prej tvteuta10:55 3 Mart 2022

Direktor Instituta za javno zdravlje dr Igor Galić je na konferenciji povodom predstavljanja novih epidemioloških mjera , shodno trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Crnoj Gori predstavio sljedeće mjere, koje važe od 4. do 17. marta:

-dozvoljavaju se  posjete u ZIKS-u, u objektima socijalne zaštine uz posjedovanje PCR teksta;

-dozvoljava se prisustvo publike na sportskim događajima, u zatvorenom do trećine broja mjesta,a  sportski događaji koji se odvijaju na otvorenom mogu se održavati uz 50 odsto popunjenosti;

-ukida se posjedovanje kovid potvrde u vjeskim objektima, kao i ponovno testiranje zdravstvenih radnika nakon povratka na posao;

Galić je potvrdio da je u zadnjih nekoliko nedjelja zabilježen globalni pad novooboljelih slučajeva kao i kod nas, broj novooboljelih u posljednje dvije sedmice manji je za oko 50%, u odnosu na prethodne dvije nedjelje.

„Broj preminulih u posljednje dvije sedmice je manji za oko 55% u odnosu na prethodne dvije nedjelje. Trenutna epidemiološka situacija je najpovoljnija u zadnja četiri mjeseca i nadamo se da će se trend pada novooboljelih osoba nastaviti i u narednom periodu“, kazao je Galić.

Direktorica KCCG dr Ljiljana Radulović kazala je da ne postoji kašnjenje sa isporukom ljekova u toj zdravstvenoj ustanovi. Ona je istakla da su kontaktirali 9.000 pacijenata kojima je bilo zakazano, te da su dobili samo 700 pacijenata koji su otkazali pregled.

„Manje od deset pacijenata se odazvalo na poziv, i rekli su da nisu odradili dijagnostiku koja im je potrebna za kontrolni pregled. Softerski smo pokušali da riješimo problem sa brojevima telefona, jer su pojedini brojevi koji su nama pacijenti dali nepostojeći – dodala je ona.

 

 

  • 1

    Radio