AKTUELNO Više

Predstavljene nove ublažene mjere za naredne dvije sedmice

Prej tvteuta10:13 3 Februar 2022

Shodno trenutnoj epidemiološkoj situaciji, Vlada Crne Gore usvojila je nove mjere u borbi protiv koronavirusa. Naime, direktor Instituta za javno zdravlje dr Igor Galić potvrdio je sljedeće, ublažene mjere koje će na snazi biti od petka, 4. februara do 18. februara:

  • Ukidaju se kovid potvrde za ulazak u tržne centre;
  • Dozvoljava se prisustvo publike na sportskim takmičenjima u unutrašnjosti sportskih objekata,  do četvrtine od ukupnog broja mjesta za sjedenje uz posjedovanje kovid potvrde, nošenje maski, i držanje odstojanja od 2 metra;

Nakon porasta broja novooboljelih krajem prošle godine, kao i u prvoj sedmici januara ove godine, uslijedio je pad u broju novogregistrovanih brojeva u posljednje tri sedmice, tako da je broj oboljelih u posljednje dvije sedmice manji za oko 50% u odnosu na prethodne dvije nedjelje, kazao je Galić.

“ Dnevni nivo obolijevanja je i dalje visok. Istina je da se u Crnoj Gori sprovodi najveći broj testiranja na hiljadu stanovnika u regionu, čime smo u prethodnom periodu i detektovali veliki broj slučajeva, što ukazuje na dobar nadzor nad pandemijom“, potvrdio je Galić.

Što se tiče rada inspekcijskih službi i zdravstvenih radnika, direktor Instituta je kazao da želi da vjeruje da oni rade najbolje što mogu, sa svim kapacitetima koji su od početka pandemije jako opterećeni.

„Svakako da bez građana ne možemo da izvršimo adekvatan ni dobar nadzor, niti možemo da ovu pandemiju svedemo u onaj kolosjek koji mi to zaista želimo. Mjere se ne sprovode se u najboljoj mjeri, kao i vakcinacija koja bi svakako trebaala da bude na mnogo većem nivou kako bi imali sve pozitivne efekte vakcinacije“, zaključio je Galić.

  • 1

    Radio