Aktuale Më shumë

Arti i tjerrjes së leshit në rrezik zhdukje

Prej tvteuta17:02, 25 Janar 2022

Që nga epoka e gurit, leshi është vlerësuar si një nga format më efektive të mbrojtjes nga moti, i njohur për njerëzimin, dhe shkenca ende nuk ka prodhuar një fibër që përputhet me vetitë e saj unike. Leshi merr frymë, izolon, ruan lagështinë dhe është rregullues i temperaturës dhe vetëpastrohet.

Nuk është çudi që leshi quhet,

teknologjia e lartë e natyrës.

Fibrat e leshit mund të absorbojnë sasi të mëdha të avujve të lagështisë dhe pastaj ta transferojnë atë përmes avullimit në ajër, duke e mbajtur thatësin për një kohë më të gjatë.

Struktura e pandryshuar kimike e leshit e bën leshin të rezistojë natyrshëm me flakë.Per kete arsye është një fibër natyrale shumë i besueshme në zonat publike si hotelet, avionët, spitalet dhe teatrot.

Leshi është më vështirë të ndizet se shumë fibra të zakonshme tekstili. Përderisa pambuku kapet në 255 ° C, temperatura duhet të arrijë 570-600 ° C para se leshi të ndizet;

Ne kuader te programeve te trashigimis kulturore kemi zgjedh qe tju sjellim nje interviste me zonjen Lime Lika e cila e ka punuar me dore pothuajse gjith jeten leshin e deles, e cila do na tregoje se si eshte perdorur ne gjeneratat tona te hershme ky fiber me vlere te madhe.

Per nga ana mjeksore dhe farmaceutike e perdorimit te leshit te deles sot, me shume do na flasin Rina Lika e cila ushtron profesionin e farmacistes.

Kompania Woolmark po ndihmon prodhuesit dhe shitësit e produkteve të leshta për t’u treguar klientëve të tyre se leshi duhet të konsiderohet si një pjesë logjike e një stili të jetesës së shëndetit dhe qëndrueshmërisë.

Më shumë rreth kësaj historie dëgjoni në emisionin “Kronika e Ulqinit”, të martën në orën 20:30.

  • 1

    Radio