Aktuale Më shumë

Klima ndikon në rritjen e produktivitetit në punë! Cila është temperatura më e mirë për trupin?

Prej tvteuta12:14, 12 Korrik 2023

Disa ankohen se do të sëmuren për shkak të ajrit të kondicionuar, ndërsa disa të tjerë nuk e durojnë dot vapën dhe kërkojnë me ngulm që hapësira të ftohet sa më shumë që të jetë e mundur

Një gjë është e sigurt, një hapësirë shumë e ftohtë nuk është e mirë nëse temperatura jashtë është shumë e lartë.

Dallimi midis temperaturës së jashtme dhe temperaturës së hapësirës së punës nuk ka mund të jetë më i lartë se maksimumi gjashtë deri në tetë gradë.

Studime të shumta që kanë të bëjnë me ndikimin e temperaturës në produktivitetin e njerëzve në punë dhe efektin e tyre gjatë ditës kanë dhënë rezultate të ndryshme. Për shembull, kërkimet në SHBA treguan se punonjësit bëjnë 10% të gabimeve në një temperaturë prej 25 gradësh, ndërsa kjo përqindje rritet në 25% kur temperatura bie në 20 gradë.
Meqenëse ne jemi një sistem homeostatik në kuptimin që ne mbajmë vazhdimisht një ekuilibër, d.m.th. një temperaturë trupore konstante, trupi ynë përpiqet të mbajë nxehtësinë kur dhoma është shumë e ftohtë dhe enët e gjakut spazmojnë. Dhe për këtë arsye, nëse në dhoma është ftohtë, spazma e enëve të gjakut nënkupton rrjedhje të reduktuar të gjakut. Për këtë arsye, ka rënie të përqendrimit, prandaj gabimet ndodhin në punë. Dhe ky është një shpjegim i thjeshtë.
Për punët fizike ku trupi nxehet dhe mbinxehet, është gjithmonë më mirë që hapësira të jetë e freskët, ndaj ambienti optimal i punës është 20°C, maksimumi 21°C, thotë mjeku. Megjithatë, kushtet e punës dhe temperatura e punës për njerëzit e angazhuar në punë intelektuale është 25-26°C.

A do të sëmuremi për shkak të ajrit të kondicionuar?

Ka njerëz që pohojnë se nuk e durojnë dot kondicionerin dhe se sinuset e tyre funksionojnë menjëherë ose shfaqen disa probleme të tjera shëndetësore. Duhet të kemi parasysh se imuniteti ynë ndikohet nga gjendja jonë psikologjike, pra mesazhet që i dërgojmë trupit tonë.

Megjithatë, ekziston edhe fakti që rrjedhja e ajrit që ne e quajmë rrymë apo fryrja e ajrit të ftohtë nga kondicioneri mund të shkaktojë reagime. Sigurisht që nëse kondicioneri nuk pastrohet rregullisht duhet të pranoni që çdo filtër ruan bakteret, viruset, ajo që është e rrezikshme janë myku dhe kërpudhat. Përmban gjithashtu kimikate toksike të cilat janë kancerogjene kur i thithim.
Mjekët ndajnë këshillën se gjatë natës është më mirë të ftohet dhoma në mënyrë natyrale sesa të lini kondicionerin ndezur.

Teshtitja dhe lotimi i syve, skuqja dhe zmadhimi i rrugëve të sipërme respiratore, d.m.th. i sinuseve, janë aktualisht shumë të shpeshta, si tek fëmijët ashtu edhe tek të rriturit. Kjo është normale në këtë periudhë dhe nuk duhet ngatërruar me të ftohurën. Është sezoni i alergjive, ka një sasi të madhe të alergjenëve në ajër, në atmosferë, sepse pas shiut të tepërt, barërat e këqija tani kanë filluar të lulëzojnë në ditët me diell.

Fëmijët e humbin temperaturën më shpejt, kështu që ata e tolerojnë një mjedis pak më të ngrohtë shumë më mirë se të rriturit, veçanërisht të rriturit që kanë probleme me zemrën ose presionin e lartë të gjakut. Fëmijët nuk duhet të jenë pranë kondicionerit dhe ta kenë atë të fryjë direkt mbi ta, gjë që prindërit në përgjithësi e shmangin.

  • 1

    Radio