Aktuale Më shumë

Punëtorët zgjodhën pushimin, jo rezistencën

Prej tvteuta12:30, 1 Maj 2024

Një numër i vogël qytetarësh u mblodhën në Sheshin e Pavarësisë në Podgoricë ku Unioni i Sindikatave të Lira në vend të një shëtitjeje tradicionale, shënon Ditën Ndërkombëtare të Punës me një demonstratë dy orëshe nën sloganin Dita e Rezistencës, Jo Pushimit. Unioni i Sindikatave të Lira tha se presin që Kuvendi të mbrojë kolektivët nga privatizimi dhe të sigurojë që e drejta për banesë të trajtohet si e drejtë themelore e njeriut.

Duke shënuar Ditën e Punës, Unioni i Sindikatave të Lira filloi një fushatë për reformën e politikave të strehimit dhe mbrojtjen e kompanive me interes kombëtar.

“Jo çdo gjë është në shitje. Dje kemi dorëzuar deputetëve dhe kryetarit të Kuvendit të Malit të Zi një rezolutë që presim që Parlamenti i Malit të Zi ta miratojë dhe t’i mbrojë këto kolektive nga privatizimi i tepruar, sepse kemi dekada të tëra. Përvoja se privatizimi na ka sjellë dëm, se na ka shuar kolektivët tanë ekonomikë, se na kanë mbetur pa punë, kështu që është koha që të vendosim diçka për gjeneratat e ardhshme”, tha Sekretari i Përgjithshëm i Unionit të Sindikatave të Lira, Srgja Kekoviq.

Kekoviq tha se Unioni i Sindikatave të Lira të Malit të Zi që nga ekzistenca e tij është përpjekur ta shënojë këtë ditë dhe ta ruajë atë traditë.

“Pra, mesazhi është që ne duhet të luftojmë çdo ditë për të drejtat tona, të ruajmë ato ekzistueset, të përmirësojmë gjendjen”, tha ai.

Ai tha se procesi i privatizimit është vendimtar sepse Mali i Zi ka mbi tre dekada në tranzicion, procesi i privatizimit është procesi kyç.

“Në atë proces ne mbyllëm shumë kompani miqësore. Prandaj, nuk arritëm efektet që pritej. Është që procesi të jetë transparent, të jetë i drejtë, të na sjellë teknologji të reja, vende të reja pune. Gjithçka ishte në kundërshtim me këtë dhe ne tani kërkojmë që të ndalet ai kolaps”, tha ai.

Ai tha se pret që të fitohet rezoluta e dërguar kryetarit të Kuvendit dhe deputetëve.

“Prandaj, duke iu referuar Kushtetutës së Malit të Zi, e cila ua lë mundësinë deputetëve që të miratojnë një rezolutë të tillë, presim që ajo të pranohet si propozim nga ana jonë dhe në bazë të kësaj do të ndërmarrim hapat tanë në mënyrë proaktive”, përfundoi ai.

  • 1

    Radio