Opštinski štab zatražio pooštravanje mjera u Ulcinju, Dabović:“kranje vrijeme da se osvijestimo“

Prej tvteuta15:43 24 Avgust 2021

Zbog izuzetno nepovoljne epidemiološke situacije, juče je sazvan sastanak užeg štaba Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje, kojim je predsjedavao predsjednik Opštine Ulcinj uz prisustvo predstavnika, direktora i rukovodioca glavnih institucija u gradu. Predsjednik Opštine Ulcinj Aleksandar Dabović ocjenjuje da je lokalno stanovništvo u toku sezone očigledno u prvi plan stavilo zaradu i turizam, a na drugom zdravlje, za čem su posljedice vidljive u posljednjem periodu. U odnosu na period početka masovne vakcinacije,  stagniralo je  interesovanje za vakcinaciju te je predsjednik opštine još jednom pozvao na savjesno ponašanje i vakcinaciju.

„Situacija je alarmantna,i što se tiče novozaraženih među građanima i među turistima. Za to krivim opuštenost stanovništva, koje je u prvi plan turizam i sezonu a drugi sopstveno zdravlje, i bojim se da se danak tome pokazuje ovih dana. U neposrednom razgovoru sa najpozvanijim ljudima u našem gradu, složili smo se da je popustila i kontrola i samosvijest naših ljudi oko pridržavanja mjera“, ocijenio je Dabović.

Na sastanku je razmatrano dodatno pooštravanje mjera za područje Ulcinja, te je Ministarstvu zdravlja upućen dopis u kome se traži donošenje posebnih mjera za opštinu Ulcinj u cilju ublažavanja trenutnog epidemiološkog stanja. Prihodi od turističke sezone su bili prijeka potreba svih nas, ali je, kako Dabović ocjenjuje krajnje vrijeme da se građani osvijeste i poštuju mjere.

„Poslali smo dopis Ministarstvu zdravlja da se Ulcinj izuzme od generalnih mjera koje važe u Crnoj Gori, tražili smo  da se one malo pooštre za naš grad. Sezona je bila dobra, dobro se zaradilo, ali koja je cijena koju ćemo plaćati, da li će to moći sa mjeri sa brojem zaraženih ili nažalost preminulih u našem gradu. Mislim da je vrijeme da se vratimo na disciplinu od ranije, za koju nije bilo potrebno previše napora“, kazao je Dabović.

Predsjednik opštine se osvrnuo i na aktuelne mjere kojima se ograničava prisustvo na privatnim veseljima, i za koje odnedavno prisutni moraju ispuniti neka od četiri uslova, te je pozvao građane da se suzdrže od organizovanja privatnih proslava bez poštovanja mjera.

S. Vukčević

  • 1

    Radio