SliderMN Više

Izgradnjom kino sale oživjeće staro srce grada, u planu i uređenje prostora oko Sahat kule

Prej tvteuta14:52 1 Decembar 2021

Jedna od crnih tačaka u srcu grada više od 20 godina bio je prostor oko nekadašnje kino sale. Nakon dugo godina iščekivanja i obećanja,  Ulcinj će konačno dobiti moderan bioskop i multimedijalni centar, u čiju  rekonstrukciju će biti uloženo oko 1,2 mil EUR. Investicija se realizuje od sredstava Ministarstva kulture i Opštine Ulcinj, gdje će opština izdvojiti  oko 400 hiljada eura a ministarstvo preostali dio.

Planirano je da se u u okviru sale uspostavi polivalentni prostor – bioskop i multimedijalni sadržaji.  skladu sa ambijentom mikrolokacije rekonstruisani su djelovi fasadnih zidova postojećeg bioskopa iza kojih se formira nova fasada savremene obrade. Sala će imati ukupno 147 sjedišta, veliku galeriju, sobu za projekciju, kancelarijski prostor, a prostor će biti dostupan i licima sa invaliditetom.  Predsjednik Opštine Ulcinj  Aleksandar Dabović nije krio radost zbog realizacije jedne nove investicije, u koju je i on kao nekadašnji Glavni gradski arhitekta imao ulogu.

„Izuzetno sam srećan što se krenulo sa realizacijom ovog projekta, posebno što sam i ja bio jedan od inicijatora svega dok sam bio Glavni gradski arhitekta, i što je projekat prošao maltene kroz moje ruke. To će biti jedan multifunkcionalni objekat, prvenstveno kao bioskop, i vratiće život u taj dio grada i sa svojom ljepotom će upotpuniti  to mjesto“, kazao je Dabović.

Sa ovim projektom opština ne namjerava da stane kada je u pitanju uređenje zapuštenih i zaboravljenih mikrolokacija. Dabović je najavio da bi uskoro i stara garaža na ploči mogla biti privedena prvobitnoj namjeni, a očekuje se i adaptacija prostora oko Sat kule, jednog od arhitektonskih simbola grada.

„Samom realizacijom ovog projekta, otvaraju se novi vidici, potreba za dodatnim prostorom za šetanje i parkiranje u tom dijelu grada. Uskoro očekujemo proglašenje pobjednika konkursa za uređenje prostora ploče i parkiranja ispod nje. To će povezati ova dijela, a pored toga imamo i mikrolokaciju oko Sahat kule, tako da ćemo vratiti žižu dešavanja i u tom dijelu Ulcinja. To su neke urbane tačke na koje ćemo se fokusirati u narednoj godini“, dodaje Dabović.

S. Vukčević

 

 

  • 1

    Radio