EKONOMIJA Više

Potencijali Ulcinja predstavljani na EXPO-u u Dubaiju, investitori zainteresovani za ulaganje

Prej tvteuta13:35 11 Februar 2022

Na svjetskoj izložbi ili Expo koji se organizuje u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u okviru crnogorskog paviljona, predstavili su se i potencijali najjužnije crnogorske opštine.  Svjetska izložba ili Expo je jedna od najznačajnijih međunarodnih izložbi koja se od 1851. godine svake pete godine organizuje u izabranoj zemlji, odnosno gradu domaćinu.

U okviru obilježavanja Nacionalnog dana Crne Gore na svjetskoj izložbi EXPO 2020 u Dubaiju, organizovan je forum privrednika naše i zemlje domaćina – Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Privredna komora predvodila crnogorsku privrednu delegaciju koja je imala značajne poslovne susrete, a višečlana delegacija Opštine Ulcinj, na čelu sa predsjednikom Opštine Aleksandrom Dabovićem, sa izuzetnim utiscima vratila se iz Emirata.

„To je vanserijsko iskustvo i čast mi je bila da predstavljam opštinu Ulcinju na biznis forumu u Dubaiju, gdje sam promovisao naš grad i njegove potencijale za razne grane i njihov razvoj. Mi smo išli u okviru Privredne komore zajedno sa drugim gradovima iz Crne Gore. Prisustvovali smo nacionalnom Danu Crne Gore, priča o EXPO-u je vanserijska priča kao jedan skok u budućnost, i imali smo prilike da pored našeg paviljona, obiđemo i paviljone drugih zemalja“, kazao je Dabović.

Dabović je imao priliku da promoviše potencijal Ulcinja na biznis forumu, gdje su bili prisutni brojni gosti, između ostalog i crnogorski predstavnici I članovi Federacije privrednih komora Ujedinjenih Arapskih Emirata.

„Kao jedini predsjednik opštine sam imao prezentaciju na poslovnom forumu gdje su bili prisutni privrednici iz Dubaija i cijelog svijeta koji su tog dana bili tu, i prezentacija Ulcinja bila je najduža i najobimnija, jer smo, slobodno mogu reći,  najviše toga imali da ponudimo kao grad“, kazao je Dabović.

Predsjednik Opštine Ulcinj smatra da za dovođenje stranih investitora cjelokupno društvo mora da podigne nivo svijesti. On je pozvao između ostalog i Vladu Crne Gore, da ne koči napredak Ulcinja zbog neusvajanja važnih prostornih planova, što je ogroman problem u posljednjem periodu.

„Apelujem sada pošto smo mi vezani pupčanom vrpcom sa centralom, sa Vladom, da se mnogo više okrene prema Ulcinju vezano za pomoć u izradu, kao prvo planske dokumentacije, jer i dalje imamo značajne djelove grada koji nijesu pokriveni planskim dokumentima. Mi imamo u gradu određene djelove gdje investitor može odmah da investira, ali nemamo pokriven cio grad, jer investitoru se neće uvijek svidjeti ono što mu vi nudite, već ono što mu se svidi. Zato se mora detaljno urbanizovati prostor Velike plaže, Adu Bojanu, zaleđe Velike plaže, Kruče, sviituristički i infrastrukturni kapaciteti moraju biti planski  spremni kako bi mi bili konkurentin za dovođenje ovako ozbiljnih investitora. Vjerujem da imamo znanje i snagu, samo treba dobra volja“, poručio je Dabović.

Svjetska izložba koja se održava u Dubaiju od 1. okptobra 2021. do 31. marta 2022. godine pod temom “Povezivanje umova, stvaranje budućnosti” obuhvata tri podteme – Mogućnost, Mobilnost i Održivost. Sa tržišta UAE postoji jako veliko interesovanje, I za Crnu Goru to je rastuće tržište. Procjenjuje se da će do kraja EXPO-a broj posjetioca dostići cifru od 25 miliona posjetilaca.

Više o ovoj temi poslušajte u okviru večerašnje  emisije „Hronika Ulcinja“, od 20:30h.

 

S. Vukčević

  • 1

    Radio