AKTUELNO Više

Mitrović: „Privremene mjere spasile su dio plaže na Adi Bojani“

Prej tvteuta14:41 9 Jul 2021

Projekat hitnih privremenih mjera za sanaciju erozije plaže na Adi Bojani koji je predviđao postavljanje zaštitne strukture-napera i prehranu plaže na Adi, rezultirao je, kroz uspješnu međuresornu saradnju, formiranjem plaže širine oko 35m i dužine oko 300m. Projekat predstavlja eksperimentalno interventno rješenje koje bi, pored privremenog sprječavanja erozije, ukazalo na odgovarajuće trajno rješenje za očuvanje i revitalizaciju Ade Bojane.

Stoga su predstavnici crnogorskih institucija, koji su bili partneri u realizaciji projekta, obišli danas pomenutu lokaciju. Dodatni povod današnjeg događaja je i sprovođenje Programa aktivnosti za obilježavanje 30 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom.

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ratko Mitrović kazao je da su privremene mjere spasile dio plaže na Adi Bojani.
„Svi smo se angažovali, dobro sarađivali i rezultati toga mogu se već vidjeti. Kao što možete vidjeti, ležaljke se sada nalaze na plaži širine oko 35 metara koja je ranije bila prekrivena vodom, a sada može turistički da se valorizuje“, rekao je Mitrović.

Državni sekretar za ekologiju, Danilo Mrdak rekao je da je ponosan na to što se prešlo sa riječi na djelo i da se pokazalo da je projekat profesora Save Petkovića bio dobar predlog privremenog rješenja.

„Ovo je privremeno rješenje. Modeli su pokazali da ovo može da funkcioniše. Morali smo da djelujemo i da zaustavimo eroziju. To je bilo hitno rješenje kako bi spasilu plažu. Ministarstvo je već pokrenulo u okviru IPA projekta reviziju Studije koja predlaže dugoročna rješenja od strane međunarodnih stručnjaka koja će zajedno s informacijama s terena i podacima o funkcionalnosti napera tokom sezone biti dobra osnova za dugoročno rješenje za očuvanje Ade“, izjavio je Mrdak.

Predsjednik Opštine Ulcinj, Aleksandar Dabović poručio je da je erozija bila veliki problem. „Iako je ovo jedan ekspriment, nadam se da ćemo u budućnosti doći do ozbiljnijeg i trajnog rješenja, ne samo za Adu, već i za dio Velike plaže“, kazao je Dabović.

NVO aktivista, Dželal Hodžić pozdravio je zajedničku akciju nadležnih institucija.
„Ja bih se zahvalio svima koji su ovdje došli. Želio bih da poručim da bez saradnje sa nevladinim sektorom, ribarima i lokalnim stanovništvom ne može se ništa napraviti. Oni mogu dosta da pomognu nadleženima u rješvanju ovog problema svojim znanjem i iskustvom“, poručio je Hodžić.

Da je revitalizacija ulcinjske plaže značajan projekat saglasni su i u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

„Sve to nas je podstaklo da u velikoj mjeri zajedno djelujemo i uložimo dodatne napore kako bi se plaža pripremila za predstojeću turističku sezonu“, kazala je Nikolina Mišnić, državna sekretarka.

Marko Vukašević, v.d. generalnog direktora za investicije u turizmu u Ministarstvu ekonomskog razvoja kaže da je plaža spremna za turističku upotrebu te da je već sada prisutno oko 200 gostiju, a novi se očekuju već sjutra.

„Vojska Crne Gore i Ministarstvo odbrane su angažovali inženjerijsku jedinicu, i uspjeli smo da uradimo dobar posao u kratkom roku. Vojska Crne Gore je spremna da pomogne državnim institucijama u slučaju elementarnih nepogoda, i kada god se ukaže potreba“, poručio je Mitar Klikovac, potpukovnik u Vojsci Crne Gore.

(izvor:ministarstvo ekologije)

  • 1

    Radio