SliderMN Više

Kulminiralo nezadovoljstvo odnosom „Morskog dobra“ – vlasnici kućica traže poništenje tendera

Prej tvteuta10:52 18 Jul 2022

Dugogodišnje nezadovoljstvo zbog odnosa Javnog preduzeća „Morsko dobro“ prema vlasnicima objekata na Adi Bojani i prema samom lokalitetu, kao i nedavno raspisani tender za zakup privremenih lokacija na obali rijeke, razljutio je i onako ogorčene vlasnike koji su u petak protestvovali zbog takvog odnosa.

Naime, predmet novog, kako  vlasnici tvrde – nezakonitog  Javnog poziva je zakup zemljišta u državnoj svojini za postavljanje privremenih objekata tipa vikend kuća i ribarskih kuća na obalama rijeke Bojane u opštini Ulcinj, prema važećim Izmjenama i dopunama Programa privremenih objekata u zoni morskog dobra iz 2020. godine, koje je donijelo Ministarstvo ekologije prostornog planiranja i urbanizma.

sa protesta na Bojani

U odnosu na prethodni cjenovnik Morskog dobra, prema riječima advokata i vlasnika kućice na Bojani Damira Lekića, cijene zakupa za neke objekte su udvostručene. Vlasnici tvrde da je to neopravdano, te i da je u suprotnosti sa zakonom činjenica da je novi tender raspisan a da još uvijek važi ugovor za tekuću 2022. godinu.

„Država Crna Gora i JP Morsko dobro nije predstavilo nikakve nove okolnosti, koje bi bile od značaja da se u ovakvim situacijama povećaju cijene na štetu nas, zakupaca montažih objekata na Adi Bojani. Veliki dio nas je u skorije vrijeme zaključio aneks ugovora, i još uvijek nije trebao da bude tender, tek naredne godine, a oni su požurili iz samo njima znanih razloga. Krše naša elementarna prava kao korisnicima, koji su već dugi niz godina ovdje i uredno plaćaju obaveze“, ocjenjuje Lekić.

I dok je ostalo svega par dana za predaju tenderske dokumentacije, vlasnici objekata su izričiti da na takvom tenderu ne žele da učestvuju. Ogorčeni su što im nikakva podrška niti razumijevanje nije stiglo od strane premijera, Dritana Abazovića, koji je i sam vlasnik kućice na Bojani, i koji je ranije bio protivnik određenih postupaka Morskog dobra.

„Fantastično je da se Morsko dobro sjeti Ade Bojane samo kad im trebaju. Gospodin Mikijelj i čitava ekipa iz Morskog dobra treba da znaju da je ovdje složna grupa ljudi, i da neće moći ovi signali  koje nezvanično dobijamo iz MD, tipa „Ima ko hoće ako nećete vi. Ako mi nećemo, neće niko drugi, zato što je ova država koja ima pravni poredak, i ne može država da se ponaša kao kabadahija…. Čudi me da ovdje nema premijera, čovjeka koji je Primus Inter Pares, iako je pozvan ovdje da dođe i nije došao, iako on ima ovdje kućicu. Bilo bi dobro da čujemo i njegovo mišljenje povodom toga, jer su ti ljudi njegovi koalicioni partneri ili šta god, i da dođe ovdje da kaže kako sa njegove strane izgleda sve ovo“, poručuje vlasnik kućice na Bojani Darko Ivanović.

Vlasnici kućica spremni su, kako tvrde I da preduzmu drastičnije korake, te poručuju da im je dosta maćehinskog odnosa Morskog dobra prema svima na Bojani. Među rijetkim Ulcinjanima koji su ostali na Bojani ima i ribolovaca. Jedan od njih je i Drago Vukčević, koji je čelnicima u Morskom dobru poručio da „ako oni kreću na njih đonom, i oni će na Morsko dobro“.

„Nas koje interesuju kalimere, i koji smo zaljubljenici ove rijeke, još po malo ribarimo – imam utisak da nas je sve manje… Ne može MD da samostalno donosi odluke,  a da smo mi ovdje samo ovce za šišanje“, poručuje Vukčević.

Vukčević

I dok se čeka konkretniji odgovor iz Morskog dobra, vlasnici poručuju da nikada neće bježati od plaćanja dadžbina i obaveza državi, ali ne na , kako kažu nezakonit i prisilan način.

Više sa protesta na Bojani pogledajte u „Hronici Ulcinja“, u utorak od 20 sati i 30 minuta.

  • 1

    Radio