AKTUELNO Više

IJZ: Mjere na snazi do 22. decembra

Prej tvteuta14:10 15 Decembar 2021

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) saopštili su da trenutne epidemiološke mjere protiv covid-19 infekcije biće na snazi do 22. decembra.

“Broj novoinficiranih virusom SARS-CoV-2 u Crnoj Gori u posljednje dvije sedmice je manji za oko 40 odsto u odnosu na 14 dana ranije. U poslednje dvije sedmice broj preminulih osoba manji je za oko 16 odsto, dok je broj hospitalizovanih osoba manji za 24 odsto”, navedeno je u saopštenju.

Do danas, kako navode iz IJZ,  je u Crnoj Gori vakcinisano prvom dozom oko 59 odsto, drugom dozom oko 55 odsto dok je treću dozu primilo 13 odsto odraslog stanovništva. Ističu da je najveći obuhvat imunizovanih u starosnim grupama od 65-69, 70-74, 75-79, i u tim starosnim grupama obuhvat je veći od 70 odsto.

“Prema trenutnim podacima i dalje osam od deset preminulih osoba je nevakcinisano, a više od 80 odsto onih koji su na bolničkom liječenju su takođe nevakcinisani. Sve osobe mlađe od 40 godina preminule od COVID-19 infekcije su bile nevakcinisane”, dodaje se u saopštenju.

Iz IJZ apelovali su na poštovanje mjera i još jednom  pozvali na vakcinaciju.

“Vakcinacija zajedno sa opštim preventivnim mjera (pravilno nošenje maske, poštovanje fizičke distance i lična higijena) su jedina sredstva u borbi protiv COVID-19 infekcije te Institut za javno zdravlje još jednom apeluje na sve građane da poštuju mjere i vakcinišu se u što većem broju”, poručuje se u saopštenju.

  • 1

    Radio