SliderMN Više

Đakonović:“Tvrdnje profesora nijesu tačne, što prije pronaći trajno rješenje za Adu“

Prej tvteuta16:01 9 Novembar 2021

Iako najavljivano kao privremeno rješenje, kada su naperi na Adi Bojani  počeli da daju određene rezultate, ulivena je nada da bi se plaža na desnom ušću rijeke  mogla bar djelimično povratiti i ujedno spasiti objekte Ulcinjske rivijere.

Ipak, s prvim jesenjim danima, i bez jakog juga oni su popustili. Nedavno je u medijima prenešen stav autora privremenog rješenja, beogradskog profesora Save Petkovića, u kome navodi da su naperi između ostalog i namjerno uništeni od strane vandala te  da će se pri pojavi malo većih talasa, oštećene vreće potpuno isprazniti i da će ih talasi odnijeti u more.

Direktor HTP Ulcinjska rivijera Bojan Đakonović smatra da takav stav profesora Petkovića nema utemeljenje.

„Naper može svako da dođe da pogleda i da vidi da ono što uvaženi profesor tvrdi – nije tačno. Te vreće su tu, niko nije dolazio kako on kaže da ih sječe, pali vatre pored njih, a ono što je priroda uradila – tu nije bilo pomoći. Efekat napera je od samog početka bio upitan, mi treba da se pozabavimo uzrocima nastanka ovako velike erozije i što je uprkos naperu nestao veliki dio obale, vidimo da je desno prema ušću  nestala  površina veličine nekoliko  fudbalskih terena, i sve ide u prilog tome da se mora posegnuti za nekim novim mjerama“, tvrdi Đakonović.

Prije nešto više od mjesec dana organizovan je konsultativni sastanak u HTP-u „Ulcinjska Rivijera“,kome su prisustvovali predstavnici odgovornih institucija, ministarstava, nevladinog sektora i stručnjaci iz ove oblasti. Tada je  zaključeno  da se u okviru pripreme plaže za sljedeću sezonu prije predstojećeg jesenjeg i zimskog perioda, kao alternativna, mogu primijeniti relativno jednostavna rješenja kao što je izgradnja vještačkih dina od dostupnog pijeska na Adi, na poziciji ispred bungalova, koji bi štitili objekte od mora, kao i vremenom poslužili za prirodnu prehranu plaže usljed dejstva vjetra i talasa.

Ti radovi su započeti u ponedjeljak, a cilj je postavljanje vještačkih pješčanih nanosa u dužini od 350m koji će štititi objekte i spriječiti dalju eroziju obale.

„Sastanak su vodili eminenti stručnjaci iz jedne regije u Italiji koji su imali slične probleme kao i mi, tako da se i dalje traži neko dugotrajno rješenje. Oni su preporučili da se naprave tzv. vještačke dine, u visini od 2 metra i pod kosinom, koje će štititi objekte i umanjiti udarac talasa. Nadam se da će se u međuvremenu raditi na nekom dugoročnom rješenju“, zaključuje Đakonović.

U strahu od juga i jakih bura, ali i rijeke koja se uliva u nikad šire ušće, ostaje nada da će trenutni radovi uspjeti da spriječe dalje uništavanje imovine i ublažiti udare talasa. Ovi radovi predviđeni su da budu završeni kroz dvije nedjelje, a izvodi ih d.o.o. Zaštita prostora Crne Gore.

S. Vukčević

  • 1

    Radio