Aktuale Më shumë

Zhivkoviq: Ne nuk mund ta ndërtojmë pushtetin mbi kompromise të kalbura

Prej tvteuta11:03, 4 Shkurt 2024

Kryetari i Partisë Demokratike të Socialistëve, Danijell Zhivkoviq, tha për Zërin e Amerikës se kjo parti mund të ndërtojë partneritete politike vetëm mbi vizione, parime dhe vlera të qarta.

Zhivkoviq ka komentuar për Zërin e Amerikës se ministri i Drejtësisë nga Lëvizja Evropa tani Andrija Milloviq e ka uruar për zgjedhjen e tij si kryetar i PDS-së. I pyetur nëse ka ndonjë shans për bashkëpunim me lëvizjen Evropa Tani, Zhivkoviq thotë se PDS gjithmonë flet për vlerat dhe parimet dhe gjithmonë i kthehet asaj.

“Edhe para zgjedhjeve parlamentare të 11 qershorit të vitit të kaluar kemi thënë se thelbi i ekzistencës së qeverisë është që ajo të bazohet në vlera dhe parime të përbashkëta. Cilat janë vlerat dhe parimet e përbashkëta – është ruajtja e karakterit civil të shoqërisë sonë dhe anëtarësimi sa më i shpejtë i Malit të Zi në Bashkimin Evropian”, tha Zhivkoviq.

Ai thotë gjithashtu se ata që duan të punojnë së bashku me PDS-në për këto parime mund të jenë partnerë dhe se, siç shton ai, në një platformë shumë të qartë dhe të pastër.

“Nga ana tjetër, ata që sot duan të bëjnë tregti për ato interesa kombëtare, që thonë se nuk i interesojnë ato interesa kombëtare, ose që krijojnë pushtet duke tregtuar bukën e pushtetit, ose le të themi duke kënaqur interesat materiale të individëve, ose duke u fshehur nga përgjegjësitë e mundshme penale për shumë keqbërje që janë kryer në Mal të Zi tre vjet më parë, ata nuk mund të jenë partnerët tanë dhe ne nuk mund të ndërtojmë pushtetin mbi ato kompromise të kalbura. Nuk ka problem, nëse dhe kur kryeministri Spajiq, le të themi, vjen në vete, dëshiron dhe do të dojë të ndërtojë një platformë të shëndetshme në Mal të Zi të bazuar në vizione të qarta, në parime të qarta, në vlera të qarta, sigurisht që nuk ka probleme në vendosjen e atij partneriteti. Nëse nuk është kështu, nuk është asgjë e tmerrshme, nuk ka nevojë të vajtosh. Ne mbetemi të përkushtuar ndaj interesave kombëtare, vazhdojmë reformën e partisë sonë dhe në zgjedhjet e ardhshme, që besoj se nuk do të jenë edhe aq të largëta, PDS do të jetë padyshim subjekti më i fortë politik dhe pas kësaj do të diktojmë në platformën dhe modelet e bashkëpunimit në skenën politike dhe si duhet të duket një Mal i Zi i zhvilluar.”, tha Zhivkoviq.

Zhivkoviq mori pjesë në mëngjesin e lutjes në Uashington, ku u takua edhe me kongresmenë amerikanë, si dhe pati takime edhe në Departamentin e Shtetit.

Ai i tha Zërit të Amerikës se ishte një mundësi për të diskutuar tema që kanë të bëjnë me Ballkanin Perëndimor dhe veçanërisht Malin e Zi. Ai tha se pret që partnerët ndërkombëtarë të Malit të Zi, konkretisht në SHBA, t’i kushtojnë vëmendje të madhe Malit të Zi dhe Ballkanit Perëndimor, në mënyrë që të mos orientohen drejt politikave malinje, siç është ndikimi rus.

“Ndikimi rus, ne e dimë shumë mirë, është shumë i fortë në Ballkanin Perëndimor, si në Serbi dhe konkretisht sot kemi edhe parti proruse në Mal të Zi, ato janë pjesë përbërëse e kësaj qeverie të re, e mbështesin këtë qeveri dhe një nga përfaqësuesit kryesorë të tyre është në krye të Parlamentit të Malit të Zi, prandaj presim që ata të jenë edhe më të përkushtuar për ruajtjen e këtyre vlerave në Ballkanin Perëndimor”, tha Zhivkoviq në një intervistë për Zërin e Amerikës.

  • 1

    Radio