Aktuale Më shumë

Zhbllokimi i gjyqësorit pati sukses, Brukseli është në pritje të rezultateve

Prej tvteuta13:15, 28 Janar 2024

Të shtunën, Kuvendi i Malit të Zi zgjodhi Millorad Markoviqin si prokuror suprem të shtetit (VDT), duke i dhënë fund kështu detyrës shumëvjeçare të ushtruesit të detyrës, dhe kështu përfundoi situata shumëvjeçare në atë fushë, e cila u kritikua edhe nga Bashkimi Evropian (BE).

Markoviq, njëri nga tre kandidatët për prokuror suprem të shtetit, u mbështet nga 61 deputetë dhe për zgjedhjen në raundin e dytë të votimit duhej një shumicë prej tre të pestat, pra mbështetja e 49 deputetëve në parlamentin prej 81 anëtarësh. Në votimin e fshehtë në Kuvend votuan gjithsej 74 deputetë.

Millorad Markoviq është magjistër i shkencave juridike me përvojë shumëvjeçare në fushën e sundimit të ligjit – të drejtat e njeriut, drejtësinë, të drejtën penale dhe konfiskimin e përfitimeve pasurore. Ka punuar në Fakultetin Juridik dhe si ekspert/konsulent në projektet e BE-së, Këshillit të Evropës, OSBE-së, UNDP-së…

Krahas Millorad Markoviqit, kandidate për Prokurorin Suprem të Shtetit ishte edhe Maja Jovanoviq, e cila ishte ushtruese e detyrës së prokurorit suprem të shtetit për dy mandate gjysmë-vjeçare, por e cila nuk mori shumicën e nevojshme në raundin e parë të votimit të 21 dhjetorit për t’u zgjedhur në krye. Asnjë nga deputetët nuk ka votuar për Maja Jovanoviq.

Në fletën e votimit për zgjedhjen e Prokurorit të Lartë të Shtetit ishte edhe Suzana Mugosha, gjyqtare e Gjykatës së Lartë në Podgoricë, e mbështetur nga Partia Demokratike e Socialistëve në opozitë. Suzana Mugosha ndër të tjera ka sjellë aktgjykimin e shkallës së parë për rastin “grusht shteti”, në të cilin akuzohen liderët e koalicionit “Për të ardhmen e Malit të Zi” Andrija Mandiq dhe Millan Knezheviq.Për zgjedhjen e Suzana Mugoshës votuan 13 deputetë.

Prokuroria e Lartë e Shtetit ishte në U.D. gjendje për gati pesë vjet, kur i skadoi mandati shumëvjeçarë Ivica Stankoviq.

Nga Brukseli vinin vazhdimisht mesazhe se zgjedhja e prokurorit suprem të shtetit është e nevojshme për të zbatuar reformat në drejtësi, pas një sërë arrestimesh dhe ndjekjesh penale të disa prej drejtuesve afatgjatë të drejtësisë dhe prokurorisë, të cilat tregojnë për lidhjen e një pjese të gjyqësorit me krimin e organizuar.

  • 1

    Radio