AKTUELNO Više

Vlada sjutra donosi odluku o cijeni hljeba?

Prej tvteuta09:01 28 Decembar 2021

Uredbu o cijeni hljeba Vlada će donijeti sjutra, potvrdilo je „Danu“ više izvora bliskih resornim ministarstvima.

„Dan“ juče nije uspio da sazna šta će Vlada uraditi sa cijenom hljeba, odnosno hoće li je ograničiti ili će nakon uredbe koja ističe 31. decembra predstavnici pekarske industrije moći sami da formiraju cijenu. Informaciju nijesmo mogli da dobijemo ni od predstavnika pekarske industrije, koji su naveli kako očekuju da im Vlada danas dostavi svoj predlog.

Vlada je tom odlukom ograničila cijenu hljeba od 500 do 600 grama na cijenu od 50 centi po komadu, a od 300 do 400 grama na 40 centi po komadu.

Kako su tada istakli, cilj donošenja odluke je sprečavanje daljeg rasta cijene pšeničnog bijelog hljeba čime bi se u određenoj mjeri smanjilo opterećenje na standard građana, a da se pri tome ne smanji motivacija preduzetnika za daljim razvojem i obavljanjem djelatnosti kako trgovaca, tako i proizvođača.

Pekari su više puta isticali da da su oni, nakon četiri poskupljenja brašna od jula, na gubitku od 8 do 12 centi po vekni osnovne vrste hljeba od 500 grama, u zavisnosti od količine brašna koje nabavljaju.

Glavni razlog poskupljenja brašna je rast cijena žitarica na međunarodnim berzama.

Na prethodna dva sastanka predstavnika resornih ministarstava i pekarske industrije nije postignut dogovor, a kao moguće rješenje se ističe ukidanje uredbe i slobodno formiranje cijena, pri čemu bi nova cijena vjerovatno bila 70 centi, dok bi drugo rješenje bilo subvencije države i određivnje maksimalne cijene hljeba na 60 centi.

(izvor: Dan Online)

  • 1

    Radio