Aktuale Më shumë

URA ka paraqitur në procedurë propozimin e Ligjit për prejardhjen e pronës

Prej tvteuta13:35, 2 Prill 2024

Lëvizja qytetare URA ka paraqitur kërkesë për miratimin në procedurë parlamentare të Ligjit për prejardhjen e pasurisë. Sipas kësaj zgjidhjeje ligjore, asnjë deputet aktual apo ish-deputet nuk mbrohet me imunitet nga shqyrtimi i pasurisë së fituar, tha deputeti i asaj partie, Millosh Konatar.

Udhëheqësi i LQ URA, Dritan Abazoviq tha se pas një viti e kanë rikthyer në procedurë Ligjin për hetimin e origjinës së pronës.

“Kemi dorëzuar në procedurë parlamentare Ligjin për Hetimin e Prejardhjes së Pronës, pas një viti pritje dhe pas njoftimeve të shumta se deputetët do të mblidheshin dhe do të dilnin me një zgjidhje më të mirë ligjore, por pasi nuk erdhi asgjë, vendosëm të riaktivizohet Ligji në procedurën për konfiskimin e pasurisë së fituar në mënyrë të kundërligjshme”, ka theksuar Abazoviq.

Ai theksoi se nëse do të kishim një zgjidhje të tillë ligjore, ai pretendon se të paktën 25 milionë euro do të kishin përfunduar në arkën e shtetit dhe se kjo pronë mund të vihej në përdorim të qytetarëve sepse është fituar në mënyrë të paligjshme.

“Qëllimi është të kontrollohet prona që dyshohet se është fituar në mënyrë të paligjshme në procedurë civile”, tha deputeti i URA-së, Dritan Abazoviq.

Fryma e ligjit është se në proceset civile kontrollohet pasuria e personave për të cilët ekziston dyshimi i bazuar se e kanë fituar atë në mënyrë të paligjshme dhe barra e provës i takon personit kundër të cilit zhvillohet procedimi”, theksoi Abazoviq.

Thelbi i ligjit, thekson ai, është se kontrolli i pasurisë së fituar në mënyrë të paligjshme kryhet në procedurë civile.

 

“Ata duhet të dëshmojnë se si e kanë fituar atë, në bazë të cilave të ardhura dhe nëse nuk e vërtetojnë, do të konfiskohet dhe do të vendoset në posedim të qytetarëve të Malit të Zi”, tha Abazoviq.

Kjo, siç theksoi ai, është një nga gjërat më serioze në luftën kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar.

Besojmë se deputetët tani do të jenë më të përgjegjshëm ndaj qytetarëve dhe se do ta pranojnë këtë zgjidhje ligjore”, tha Abazoviq.

“Aktivitetet e kryera nga marsi i vitit 2023 deri në mars 2024 na kanë bindur se pasuria e ngrirë prej rreth 40 milionë eurosh shumë qartë mund të konfiskohet përgjithmonë në procedurë civile dhe të vihet në funksion të qytetarëve”, shtoi Abazoviq.

  • 1

    Radio