Opinion Më shumë

Unifikimi i partive politike shqiptare   mision i pamundur

Prej tvteuta20:14, 25 Korrik 2020

Shkruan: Gjekë Gjonaj

Kanë mbetur më pak se  një muaj e gjysmë   deri në zgjedhjet parlamentare në Mal të Zi të shpallura  për më 30 gusht, ndërkohë  është e qartë se nuk do të kemi një platformë të unifikuar  politike të shqiptarëve karshi këtij shteti. Partitë shqiptare nuk morën mësim  nga zgjedhjet e fundit parlamentare në Mal të Zi në tetor 2016 të cilat u karakterizuan nga një rënie e theksuar e përfaqësimit parlamentar si pasojë e përçarjes së tyre. Ato po e përsërisin të njëjtin gabim katër vite më pas dhe në zgjedhjet e ardhshme nuk do të dalin të bashkuara në një listë të vetme zgjedhore, por do t’i ndajnë votat si çdoherë më parë , duke garuar më së paku  në dy lista zgjedhore rivale, duke minimizuar numrin e mandateve. Bazuar në përvojën e hidhur të viteve  më parë, kur pak ditë para  mbarimit të afatit të regjistrimit në Komision  Qendror të Zgjedhjeve, me ç’ rast të gjithë mendonin se  shqiptarët do të garonin vetëm në dy lista, u regjistrua një koalicion i tretë, ndonëse kjo për momentin duket më pak e besueshme.  Domethënë, përfaqësuesit e partive që tubojnë shqiptarë as pas tridhjetë vitesh të sistemit pluralist   nuk arritën  t’i kapërcejnë mospajtimet , ndarjet e përçarjet e ndërsjella.

Liderët e partive shqiptare nuk u bashkuan, sepse nuk e kanë kuptuar ose nuk duan ta kuptojnë që tek bashkimi qëndron shpresa dhe hapet rruga e ndryshimit që do t’u sjellë mirëqenie dhe stabilitet. Nuk u bashkuan sepse nuk u pajtuan   për çështje të rëndësishme. Secila  parti synonte të merrte vendin e parë apo të dytë, kështu që nuk u morën parasysh disa kritere, por çdonjëra në mënyrën e saj përpiqej të vendoste interesin e vet. Pra, mrekullia shqiptare  edhe kësaj herë nuk ndodhi. Unifikimi i faktorëve politikë shqiptarë u tregua i pamundur.

Shpresa e shqiptarëve në Mal të Zi që partitë shqiptare  për herë të parë të dalin në zgjedhje parlamentare të bashkuara, duke pretenduar të sigurojnë së paku dy vende  në parlamentin malazez dështoi. Po ashtu ndjeshëm u shua, apo më mirë të themi  u zbe, edhe fryma e bashkimit të shqiptarëve të cilën e filloi Malësia në marsin e vitit 2019  e cila u dëshmua se ishte rruga më e mirë dhe e vetme për arritjen e synimeve politike dhe integrimin e shqiptarëve kudo që jetojnë e veprojnë.

Ftesat e elitës politike që subjektet politike shqiptare të reflektojnë dhe të bashkohen pa kushte ishin deklarative  dhe të pasinqerta. Bisedimet e deritashme të kryetarëve të  partive shqiptare që në këto zgjedhje të dalin  në një  listë të përbashkët dështuan, sepse unifikimi  dhe bashkëpunimi i gjerë brenda partive shqiptare ishte i pamundur.

Në interesin e përbashkët të tyre nuk duket të jetë aspak e mira e përbashkët e shqiptarëve. As edhe për një fije të vetme. Përndryshe, arsyeja përgjegjësia, korrektësia dhe sinqeriteti do  t’ bënin të veponin ndryshe.  Politikanët tanë “ vizionarë” as kësaj herë  nuk arritën të  vendosin një gurë të fortë themeli i cili do të ishte risi e këndshme e shumëpritur dhe e nevojshme në politikën shqiptare. Shqiptarët  në Mal të Zi edhe në këto zgjedhje do të ecin të pasigurt, pasi lëshuan rastin e mirë të jenë të bashkuar dhe me tërë kapacitetin e vet të mobilizojnë trupin votues për të votuar në masë të madhe të zgjedhurit e tyre në Kuvend. Parakusht për këtë fitore do të ishte bashkimi. Lista e bashkuar e shqiptarëve do të nxirrte më shumë qytetarë në kutitë e votimit.  Njëherë  do të ngrite   besimin brenda subjekteve politike dhe do të forconte dialogun dhe unitetin e munguar. Me bashkimin politik të shqiptarëve zëri i qytetareve dhe qytetarëve shqiptarë do të ishte më i fortë.

Nga ana tjetër, me këtë veprim të nxituar dhe të pamenduar mirë subjektet nacionale shqiptare treguan për  të satën herë se vazhdojnë të vuajnë nga mosbesimi kronik i cili si virusi ka gjetur strehë në radhët e tyre. Përveç mosbesimit fjala është edhe për liderizmin. Ajo që i ndanë krerët e partive politike shqiptare është edhe “ kokëfortësia” politike,  mllefi, inati dhe hatërmbetja.  E të gjitha këto   nuk kanë qenë faktor i shëndetshëm i bashkimit.

  • 1

    Radio