TURIZAM Više

Tur operateri obilazili najljepše krajeva Ulcinja, prirodne ljepote beskrajni motiv

Prej tvteuta11:46 13 Novembar 2021

Predstavnici turističkih agencija iz Crne Gore ali i nekih daleka zemalja  imali su  priliku da posjete Ulcinj i turističku ponudu iz malo drugačijeg ugla u čujem su fokusu zaštita prirode, promocija prirodnih ljepota i domaćih proizvoda.

Aleksandar Perović (CZI)  kazao je da je kroz projekat Centra za zaštitu i proučavanje ptica podržano  pet projekata koji za cilj imaju jačanje turističke ponude Ulcinja i njenog potencijala, .

Kroz tri dana imali su prilike da pogledaju neke od najljepših krajeva u našoj opštini, od posjete muzejima, domaćinstvima u Anamalskom području, do posmatranja ptica na Solani i uživanju u gastronomskoj ponudi ovih krajeva.

Ema Hejvud već gotovo deset godina živi u Crnoj Gori, u Crminici, i vlasnica je britanske kompanije „Undiscover Montenegro“. Ona turistima pokazuje prirodne ljepote naše zemlje, a kaže da je Crna Gora jedan pravi neotkriveni dragulj.

„Ja dovodim britanske turiste skoro već 10 godina u Crnu Goru da uživaju u netaknutoj prirodi i ljepoti,    i naravno da uživaju u srdačnom gostoprimstvu crnogoraca, posjećujući njihove domove. Ulcinj je očigledno jedna predivna destinacija , raznolika i mnogo toga  može da pruži, od Starog grada, i naravno prirode poput ulcinjske solane , koja je bogata raznolikim biodiverzitetom ptica, to je zaista fantastično. Dovodim njemce, britance, holanđane, da uživaju u ptičjem  fondu i oni su uvijek oduševljeni kada vide flamingose, da istovremeno posmatraju i dalmatinske pelikane, i toliko puno ptica, i zaista je divno biti danas ovdje i kao dio posebnog projekta, koji pomaže jačanju lokalnog turizma koji treba da  podržava prirodni turizam, toliko je toga što se u ovom dijelu može uraditi, a ne samo ležati na plaži“, kaže Ema.

Iz daleke  Indije u naš grad stigao je Varun Vagiš, i kojeg su ljepote našeg kraja oduševile na prvi mah, a ono što je važno istaći je da Varuna na youtube-u prati milion i po ljudi.

Ja sam jutjuber koji putuje, snimam videe o putovanjima, u kojima promovišem destinacije, na mom kanalu me prati milion i po ljudi. Ovo je nešto što doživaljam po prvi put, i to je odlično. Za mene lično posmatranje ptica bilo je nešto zaista posebno. Povezujete turizam za zajednicom, činite turizam odgovornijim i važno je  kreirati održivi turizam, ljudi ovdje rade dobar posao i pokušavam da to dočaram. Volio bih da ovako nešto vidim širom svijeta, da učinimo turizam održivim, ne samo za ljude, već i za ptice i za sve,“ poručuje ovaj jutjuber.

Projekat „Park prirode Ulcinjska solana: turistički razvoj zasnovan na zajednici i prirodi“ , stremi da uz mjere zaštitu prirode razvije i ekoturističke proizvode unutar i oko područja Ulcinjske solane. Jedna od najvažnijih komponenti je svijest i aktivizam lokalne zajednice, kao i podrška promociji radi ostvarenja društvene i ekonomske koristi.

 

  • 1

    Radio