TURIZAM @sr Više

TO: Odabrano najbolje idejno riješenje za statue Servantesa i Dulcineje

Prej tvteuta15:48 9 Februar 2018

Turistička Organizacija Ulcinj je već obavjestila javnost da je raspisala konkurs za izradu idejnog skulpturalnog rješenja Servantes i Dulcinea. Nakon završenog konkursa na kojem su se prijavila nekoliko kandidata iz zemlje i regiona, Komisija u sastavu , Qazim Muja-predsjednik, Dr Nail Draga-član i Mehmet Aloja – član, je jednoglasno donijela odluku da prva nagrada ide g.Bujar Vani, koji je osim dokumentacije u pisanoj formi dostavio figuru Servantesa i Dulcineje u skulpturi. Druga nagrada je išla g.Evis Kabilo, i treća nagrada g.Agron Ujkashi iz Ulcinja.

Turistička Organizacija Ulcinj je izradu ovog skulpturalnog rješenja planirala prema Plan programu za 2018.godinu tako da da ćemo ubrzo početi sa realizacijom iste, za koju se nadamo da će biti završena prije početka ljetnje turističke sezone.

Po legendi u Ulcinju je krajem 16.v. robovao i slavni španski pisac Miguel de Servantes. Neki istraživači su u Dulčineji od Toboza, glavnoj junakinji romana, prepoznali Ulcinjanku. Naime, njegovo znamenito djelo Don Kihot je nastalo poslije Servantesovog robovanja u Starom gradu, koji se u romanskim državama, kako tada tako i danas, naziva Dulcinjo. Znači li to, dakle, da je Dulcineja drugo ime za Ulcinjanku?

Ova priča ili legenda ovjekovječila je ime Ulcinja.

Direktor TO Ulcinj

Mr Fuad Hadzibeti

  • 1

    Radio