Aktuale Më shumë

Tetë milionë euro janë në dispozicion për zhvillimin e turizmit rural dhe përpunimin e fermave

Prej tvteuta15:29, 7 Shkurt 2024

Nëpërmjet programit IPARD III për mbështetjen e bujqësisë dhe zhvillimit rural, tetë milionë euro janë në dispozicion për zhvillimin e turizmit rural dhe përpunimin në fermë, njoftoi Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Menaxhimit të Ujërave.

Departamenti i kryesuar nga Vlladimir Jokoviq, në bashkëpunim me Delegacionin e Bashkimit Evropian në Mal të Zi, organizuan sot në kompaninë “Shahoviq” SHPK në Tuz, konferencë me rastin e shpalljes së Thirrjes së parë Publike në kuadër të programit IPARD III për mbështetjen e bujqësisë dhe zhvillimit rural. Tema e thirrjes së parë publike është diversifikimi dhe zhvillimi i ekonomisë me fokus të veçantë investimet për zhvillimin e turizmit rural dhe përpunimin në ekonomi.

Jokoviq theksoi se koncepti i diversifikimit në fushën e bujqësisë paraqet një mundësi të veçantë zhvillimi, veçanërisht në pjesën veriore të Malit të Zi.

“Përmes Thirrjes së parë Publike për Masën 7 nënmasa 7.1 “Mbështetje për investime për zhvillimin e turizmit rural”, mbështeten investimet, vlera totale e kostove të pranueshme të të cilave është nga 10.000 euro deri në 200.000 euro. Përdoruesit e mundshëm do të mund të aplikojnë për ndërtimin dhe/ose rindërtimin dhe/ose pajisjen e objekteve plotësuese të hotelierisë për ofrimin e shërbimeve të akomodimit, objekteve për përgatitjen e ushqimit dhe pijeve, rregullimin e infrastrukturës turistike, ndërtimin dhe/ose rindërtimin dhe/ ose blerjen e pajisjeve për prodhimin e burimeve të ripërtëritshme të energjisë dhe blerjen e pajisjeve dhe pajisjeve për trajtimin e mbeturinave dhe trajtimin e ujërave të zeza”, theksoi Jokoviq.

Zhvillimi i përpunimit në fermat familjare kontribuon në rritjen e cilësisë dhe shumëllojshmërisë së produkteve të ofruara nga fermerët malazezë, theksojnë ata. Produktet, si djathi, mjalti dhe produktet e bletës, produktet e mishit, llojet e ndryshme të pijeve alkoolike dhe joalkoolike, produktet e perimeve dhe frutave (përfshirë ullinjtë), perimet, barishtet dhe bimët mjekësore, përfaqësojnë një pjesë të rëndësishme të ekonomisë rurale dhe kontribuojnë për rritjen e të ardhurave bujqësore.

“Përmes thirrjes publike për nënmasën 7.2 “Mbështetje për investime për përpunim në fermë”, mbështeten investimet vlera totale e kostove të pranueshme të të cilave është nga 10.000 euro deri në 30.000 euro”, shtoi Jokoviq.

Ambasadorja e BE-së në Mal të Zi, Oana Kristina Popa, tha se programi i ri ofron mundësi të mëdha për bujqësinë malazeze, si dhe turizmin rural.

“Shpresojmë që me mbështetjen tonë IPARD të kontribuojmë në kthimin e trendit të shpopullimit në disa pjesë të vendit”, shtoi Popa, duke u uruar të gjithë përdoruesve dhe aplikantëve të programit IPARD fat dhe suksese në realizimin e planeve të tyre përmes programit të ri.

Pronari i kompanisë “Shahoviq” SHPK Samir Shahoviq është mirënjohës sepse përmes programit IPARD dhe falë BE-së e realizoi dëshirën që ajo kompani të ketë mundësinë të krijojë përpunim modern të mishit.

Programi IPARD III do të zgjasë për shtatë vitet e ardhshme dhe buxheti i përgjithshëm i mbështetjes përmes disa masave mund të arrijë në 128 milionë euro, nga të cilat 63 milionë euro janë siguruar nga Bashkimi Europian.

  • 1

    Radio