POLITIKA Više

Susret Zenka-manjinski Savjeti

Prej tvteuta13:30 27 Oktobar 2018

Na sastanku sa predstavnicima manjinskih savjeta i drugih manjinskih nacionalnih zajednica ministar Mehmed Zenka konstatovao je potvrđenu opredijeljenost Ministarstva za ljudska i manjinska prava kao i institucionalnih  mehanizama za zaštitu i unaprijeđenje manjinskih prava u pravcu uspostavljanja  pune saradnje usmjerene ka afirmaciji ravnopravnog građanskog društva.
Ovom prilikom, ministar Zenka je istakao napredak Crne Gore u procesu pristupnih pregovora za članstvo u Evropskoj uniji u oblasti unaprijeđenja i zaštite prava manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica. Prema njegovim riječima, to je još jedan pokazatelj odgovorne i otvorene vladine politike prema manjinama u Crnoj Gori.
Predstavnici manjinskih savjeta i drugih manjinskih nacionalnih zajednica iznijeli su svoje sugestije u određenim oblastima od interesa gdje, kako su naveli, postoji prostor za unaprijeđenje postojeće saradnje. Njihovi komentari u tom dijelu primarno se odnose na funkcionisanje Fonda za manjine, odnosno vremenske rokove koji su prekoračeni kada je riječ o raspisivanju konkursa za raspodjelu sredstava za tekuću godinu.
 Sagovornici su se saglasili da udruženim naporima ojačaju postojeću saradnju  djelovanjem u pravcu ispunjavanja predviđenih obaveza. Ministar Zenka mišljenja je da prostora za dalje unaprijeđenje ima, ali i zadovoljan spremnošću svih da traže zajednička rješenja umjesto nalaženja razloga za nezadovoljstvo.
Predsjednik Bošnjačkog vijeća Crne Gore Mirsad Džudžević, u ulozi domaćina sastanka, zahvalio je svima na posvjećenosti zajedničkom cilju i dodao da je vrlo zahvalan zbog inicijative ministra Zenke da se ovi sastanci češće organizuju i ne samo u Podgorici. Na predlog gospodina Džudževića da se prvi naredni sastanak održi u Rožajama, isti je i upriličen u prostorijama Bošnjačkog vijeća Crne Gore.
Džudžević je iznio predlog da se razmotri statut savjeta manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica, budući da njihovo aktuelno rješenje ne definiše najpreciznije njihovu funkciju.Ostali učesnici sastanka pozdravili su njegovu sugestiju, te je dogovoreno da se u najskorije vrijeme pošalje zajednički dopis prema relevantnim institucijama u čijoj je nadležnosti ovo pitanje.
Domaćin narednog sastanka biće Srpski nacionalni savjet.
Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

  • 1

    Radio