AKTUELNO Više

Srušen objekat u blizini crkve u Darzi, policija obezbjeđivala intervenciju

Prej tvteuta13:14 10 Jun 2020

U ranim jutarnjim časovima, po nalogu Urbanističko-građevinske inspekcija Ministarstva održivog razvoja i turizma porušen je objekat u blizini crkve Svetog Vasilija u mjestu Darza kod Ulcinja.
„Započeto rušenje nelegalno građenog objekta projektovane površine više stotina kvadratnih metara, koji je narušavao ambijentalnu cjelinu Crkve Svetog Vasilija Ostroškog iz XVIII vijeka i predstavljao eklatantnu devastaciju prostora“, stoji u saopštenju Ministarstva.
Između ostalog, navodi se da je navedeni objekat  građen mimo zakona, bez podnesene prijave za građenje i dokumentacije iz člana 91 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata.
„Mitropoliji crnogorsko-primorskoj (Pravoslavnoj crkvenoj opštini Ulcinj) koja je izvodila nedozvoljene radove je Rješenjem br. UPI 071/8- 134/2 od 04.06.2020 zabranjeno izvođenje radova na izgradnji nelegalnog objekta u blizini crkve.Kako je kontrolnim inspekcijskim nadzorom utvrđen nastavak radova, donijeto je shodno ovlašćenjima Urbanističko-građevinskog inspektora rješenje o rušenju nelegalnog objekta čijem se administrativnom sprovođenju pristupilo jutros preko izvršne službe Ministarstva održivog razvoja i turizma“
Prilikom rušenja, okupili su se mještani i vjerni narod dok su pripadnici Specijalne jedinice obezbjeđivali prostor oko objekta, ne dozvolivši sveštenstvu da zaustavi radove.

Ovim povodom oglasila se Mitropolija crnogorsko-primorska, koja je saopštila da su nadležne institucije u Crnoj Gori počele rušenje konaka u novom manastiru Svetog Vasilija kod Ulcinja.

„Jutros su opkolili konak, počeli da ga ruše, a policija nije dozvolila nikome da priđe”, prenosi sajt Mitropolije.

  • 1

    Radio