SliderMN Više

Slijedi dobar investicioni period za Ulcinj, naplaćeno milion i po eura više prihoda u odnosu na 2021.

Prej tvteuta15:10 8 Septembar 2022

Sezona  u Ulcinju bila je relativno uspješna, zbog okolnosti koje, nažalost, vladaju i regionom i Evropom, ali smo zabilježili odličnu posjećenost. To je za Televiziju Teuta kazao predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari. Iako je posjećenost u Ulcinju bila na visokom nivou, on je ocijenio da naplata boravišne takse, kao i u  ranijim godinama ne odražava pravu sliku sezone u najjužnijoj opštini.

„ Mislim da Ulcinjani imaju razloga da budu zadovoljni ovogodišnjom turističkom sezonom, u odnosu na ostale primorske gradove u kojima sezona nije bila na nekom nivou… Sa druge strane, znate da je nova uprava formirana početkom juna, i da nije bilo vremena da se sezona pripremi na vrijeme, konkretno mislim na neka preduzeća poput „Komunalnih djelatnosti“, koje nije bilo na nivou zadatka tokom sezone, međutim nakon smjene direktora osjetio se korak naprijed i grad je nakon tog perioda bio čistiji. Sa Komunalnom policijom smo imali isti slučaj, bilo je dosta primjedbi od strane građana na buku i čistoću, na komunalne probleme koji se ponavljaju, ali mislim da se u drugom dijelu sezone nakon smjena učinio korak naprijed“, ocijenio je Bajraktari.  

Za Ulcinj slijedi jedan period koji  donosi velike investicije, od kojih se izdvaja asfaltiranje bulevara Teuta, gradnja hotela sa pet zvjezdica na Velikoj plaži i najava gradnje hotela na prostoru nekadašnjeg hotela „Galeb“, ali i investicije u vodovodnoj infrastrukturi, završetak radova na asfaltiranju puteva nakon završetka projekta postavljanja kanalizacije.

„ Veliki je broj projekata, mi smo u prvih mjesec dana potpisali ugovor  za izgradnju vodovodne i kanalizacionu mrežu, i radi se o investiciji od preko 20 miliona eura. Završavaju se posljednje proceduralne pripreme oko nastavka postavljanja kanalizacije za četiri naselja i ako sve bude teklo kako treba, tu investiciju možemo da zaključimo u ovoj godini i da u narednoj godini počne testiranje investicije, kako bi dobila i upotrebnu dozvolu. Nažalost, zbog tehničkih problema sa  Vladinim sajtovima, nijesmo bili u mogućnosti da objavimo tender za asfaltiranje bulevara Teuta, jer objavljivanje tendera zahtijeva i taj segment,  međutim nadam se da će se to završiti tokom iduće nedjelje, kako bi se raspisao tender za asfaltiranje bulevara Teuta i ulice iza Doma zdravlja (28. decembra). Ima pomaka i po pitanju investicija u turizam, država je dala saglasnost za gradnju hotela sa pet zvjezdica, radi se o investiciji koja bi trebala  da  u narednim danima završe glavni projekat i investitor je optimističan da se vrlo brzo krene se realizacijom tog projekta. Što se tiče „Galeba“, potpisan je aneks ugovora sa Vladom i sa tim investitorom sam u redovnoj komunikaciji. On je odustao od prvobitnog projekta koji je izradila firma „Rokšped“ i u pregovorima su sa turističkim operaterima kako bi popunjenost tog hotela bila na poželjnom nivou. Jedna potencijalna investicija koja bi mogla brzo da se završi je gradnja hotela na prostoru nekadašnjeg hotela „Jadran“, imamo investitora sa Kosova, radi se o jako ozbiljnoj firmi  Njihovi pregovori sa Morskim dobrom i Vladom Crne Gore idu u dobrom pravcu i siguran sam da tu možemo dobiti pozitivnu vijest u narednih mjesec dana“, kazao je Bajraktari.

Cilj lokalne samouprave  u narednom periodu jeste nastavak nekih ranije pokrenutih projekata, ali i povećanje prihoda opštine.

„ Uspjeli smo da prvu fazu konsolidovanja javnih finansija završimo uspješno, na današnji dan imamo milion i po eura više naplaćenih prihoda u odnosu na prethodnu godinu, a na dan 31. maj to nije bilo tako. Za ova tri mjeseca je mnogo učinjeno i ne želimo da stanemo na tome, jer ima dosta prostora za poboljšanje javnih finansija Opštine Ulcinj… Imamo u planu izgradnju novih parkirališta u gradu, vidjeli smo da tokom sezone nedostaje parkinga, planiramo da na dvij – tri lokacije napravimo neka nova parking mjesta i riješimo donekle taj problem. Radimo i na realizovanju nekih projekata mikro lokacija koje su pokrenute u prethodnom mandatu i neke druge sitne intervencije, trotoari, ozelenjavanje i siguran sam da će to dobiti pozitivan odjek kod građana“, zaključio je Bajraktari.

Cijeli intervju sa predsjednikom Opštine Ulcinj pogledajte u emisiji „Hronika Ulcinja“, u petak od 20 i 30.

  • 1

    Radio