SliderMN Više

Finansije Opštine Ulcinj nikad bolje, biće para i za projekte i za plate (VIDEO)

Prej tvteuta13:33 25 Februar 2023

Finansije Opštine Ulcinj su solidne i stabilne, i trenutno nema većih finansijskih problema za opštinu. To je gostujući u jutarnjem programu TV Teuta „Novi dan“ potvrdio sekretar Sekretarijata za budžet i finansije Opštine Ulcinj Arian Murati, koji je kazao da je od preuzimanja vlasti, u julu prethodne godine, novo rukovodstvo uspjelo da podigne naplatu poreza i dugovanja i da se riješe neke stare boljke.

„Sa ponosom mogu da kažem da je finansijsko stanje u Opštini Ulcinj stabilno, žiro račun je likvidan tokom čitave godine. Ostvarena naplata budžeta  u toku prethodne godine bila je 13% veća od predviđenog plana, ili u nominalnom iznosu naplata je veća za  3.5 miliona eura u odnosu na 2021. godinu. Uspjeli smo za kratak period, od jula pa do kraja decembra prethodne godine, da stabilizujemo finansije opštine, te  trenutno nemamo tereta ni blokada, dok najveći dug koji trenutno ima Opština Ulcinj i sva javna preduzeća jeste dug za poreze i doprinose prema Upravi prihoda i carina. Nadam se da ćemo i taj  dug riješiti ove godine i da Opština Ulcinj nikada više neće imati  problema sa finansijama“, kazao je Murati.

On je dodao da je budžet za 2023. godinu planiran  u iznosu od blizu 18 miliona eura, te i da su kapitalni i tekući budžet u gotovo jednakom odnosu.

„Pripreme za turističku sezonu idu veoma dobro, a prethodnih godina smo imali najviše problema i primjedbi na čistoću. Ove godine planiran je rekordan iznos prema Komunalnom preduzeću u iznosu od 720 hiljada eura, što je duplo više nego li ranijih godina. Uplate prema javnim preduzećima idu redovno, stanje računa je redovno, i trenutno je na žiro računu Opštine Ulcinj raspoloživo oko dva i po miliona eura. Svakog dana otvaramo po neki tender, a sve u cilju pripreme turističke sezone“, dodaje Murati. 

Novi granski ugovor za zaposlene u javnoj upravi i pravosuđu biće dodatni teren za budžet Opštine Ulcinj, obzirom na porast zarada zaposlenih u pravosudnim organima i organima javne uprave. To će budžet Opštine Ulcinj, prema prvim procjenama, koštati dodatnih pola miliona eura više od planiranog.

U linku ispod poslušajte i između ostalog kada se očekuju kontrole u turističkim smještajima u gradu, i da li će biti dovoljno novca za kapitalne projekte.

  • 1

    Radio