Shëndeti Më shumë

Siptomat dhe pasojat post Covid

Prej tvteuta13:28, 14 Shtator 2022

Të paktën 17 milionë njerëz në të gjithë Evropën dhe Azinë Qendrore kanë vuajtur nga ajo që njihet si covidi i gjatë që nga fillimi i pandemisë së koronavirusit, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), e cila po u kërkon vendeve që ta marrin seriozisht problemin. OBSH e përkufizon COVID-in e gjatë si një gjendje që shfaqet tek pacientët të konfirmuar me koronavirus – të cilët edhe pse rezultojnë më pas negativë, shfaqin simptomat e virusit për të paktën dhe 2-3 muaj në vazhdim.

Ndërsa shumë pacientë shërohen me kalimin e kohës, rreth 10-20 përqind ende përjetojnë simptoma pas 12 muajsh, sipas Institutit për Metrikën dhe Vlerësimin e Shëndetit të Universitetit të Uashingtonit (IHME).
“ Gjendja post-COVID-19 ” siç njihet edhe është komplekse dhe mund të jetë e vështirë për t’u diagnostikuar pasi ka një sërë simptomash – disa prej të cilave mund t’i ngjajnë sëmundjeve të tjera – nga rraskapitja, ethet dhe rrahjet e shpeshta të zemrës.

COVID-i i gjatë mund të ndikojë edhe në shëndetin mendor, ka paralajmëruar OBSH.

Kjo e fundit zbulon se gratë kanë dy herë më shumë gjasa se burrat të përjetojnë COVID-in e gjatë.

  • 1

    Radio