Aktuale Më shumë

“Rezultatet janë konfirmimi më i mirë i vendosmërisë së Qeverisë për të përmbushur agjendën evropiane”

Prej tvteuta13:51, 28 Shkurt 2024

Rezultatet që Mali i Zi ka arritur në një periudhë të shkurtër kohore janë konfirmimi më i mirë i vendosmërisë së Qeverisë për të përmbushur agjendën evropiane deri në fund të mandatit të saj dhe për të siguruar që Mali i Zi të jetë shteti i 28-të anëtar i BE-së, u vlerësua në takimin e Ministres së Çështjeve Evropiane Maida Gorçeviq me Komisionerin Evropian për Zgjerim Oliver Varheli.

Ministria e Arsimit tha se Varheli tha se emërimet në drejtësi konfirmojnë se në Mal të Zi pas një periudhe të gjatë ka një dialog konstruktiv dhe bashkëpunim të suksesshëm ndërmjet Qeverisë dhe Kuvendit, rezultatet e të cilit konfirmojnë një përkushtim të qartë për anëtarësim në BE.

“Jemi të kënaqur me zhvillimet në fushën e sundimit të ligjit. Ne presim rezultate të reja dhe përparim të përshpejtuar drejt anëtarësimit në BE. Ne duam që Mali i Zi të jetë edhe një herë një eksportues i lajmeve të mira dhe një shembull pozitiv nga Ballkani Perëndimor. Komisioni Evropian do t’ju ndihmojë gjatë rrugës”, tha Varheli.

Gorçeviq prezantoi planin e Qeverisë për të përmbushur standardet e përkohshme nga kapitujt 23 dhe 24 deri në verë, siç thanë nga Departamenti i Çështjeve Evropiane, përmes intensifikimit të reformave, të cilat do të hapin derën për të hyrë në një fazë të re të procesit të negociatave që sjell mbylljen e përkohshme të të gjithë kapitujve.

Ajo e informoi komisionerin për përgatitjen e planeve dinamike për kapitujt 23 dhe 24, përkatësisht detyrimet dhe afatet me të cilat përballet Mali i Zi, duke theksuar pritjen që rezultatet e reja të hapin derën për fazën e fundit të negociatave për anëtarësim.

“Kjo Qeveri është e vendosur që, së bashku me dy degët e tjera të qeverisë, të japë rezultatet e nevojshme në një periudhë të shkurtër kohore dhe të sigurojë përparimin e përshpejtuar të Malit të Zi drejt anëtarësimit.” I jemi mirënjohës Komisionit Evropian dhe shteteve anëtare për mbështetjen e tyre dhe jemi të vendosur të shfrytëzojmë momentin aktual për të përshpejtuar procesin e negociatave. Qëllimi ynë është ta transformojmë Malin e Zi deri në fund të mandatit të kësaj qeverie, të sigurojmë sundimin e ligjit, të prezantojmë standardet evropiane në të gjitha fushat dhe t’u ofrojmë qytetarëve tanë një cilësi evropiane të jetës”, tha Gorçeviq.

Ministria e Integrimeve Evropiane tha se bashkëbiseduesit u pajtuan se është e rëndësishme që sistemi të funksionojë dhe të rritet besimi në gjyqësor.

Ata gjithashtu vlerësuan se Mali i Zi po përballet me një periudhë reformash intensive dhe ranë dakord, siç thekson ministria, se fondet nga Plani i Rritjes për Ballkanin Perëndimor do të jenë një mbështetje e rëndësishme për përmbushjen e detyrimeve dhe përafrimin e standardeve dhe cilësisë së jetës në BE-së.

Ata shkëmbyen mendime edhe për kandidaturën e projekteve të mëdha infrastrukturore për WBIF dhe fazën e dytë të paketës së mbështetjes për energjinë, përfundoi Departamenti i Integrimeve Evropiane.

  • 1

    Radio