Aktuale Më shumë

Qarkullimi i pagesave 1.74 miliardë euro

Prej tvteuta13:32, 17 Dhjetor 2023

Vlera e transaksioneve të pagesave të realizuara për 20 ditë pune në nëntor arriti në 1,74 miliardë euro, që është 11,2 për qind më pak se në tetor, sipas të dhënave të Bankës Qendrore (CBCG).

Nga kjo, 94.15 për qind është realizuar në sistemin e shlyerjes bruto në kohë reale, dhe pjesa tjetër në sistemin e shlyerjes neto të shtyrë.

Në sistemin RTGS, transaksionet individuale të pagesave ndërmjet pjesëmarrësve kryhen në baza bruto në kohë reale, dhe në sistemin DNS, transaksionet e pagesave ndërbankare kryhen në bazë neto në kohë të vonuar.

“Në nëntor, pothuajse 1,12 milionë porosi u përpunuan në 20 ditë pune, nga të cilat 37,62 për qind ishin në sistemin RTGS dhe pjesa tjetër në sistemin DNS”, thuhet në raportin e Bankës Qëndrore të Malit të Zi.

Vëllimi mesatar ditor i transaksioneve të pagesave të realizuara në sistemin RTGS dhe DNS, i shprehur përmes numrit të porosive, arriti në 55.76 mijë porosi, ndërsa vlera mesatare ditore e transaksioneve të pagesave arriti në 86.96 milionë euro.

Në muajin nëntor, për 10.9 mijë minuta prodhim, sistemi nuk kishte ndërprerje, kështu që disponueshmëria e tij ishte 100 për qind.

 

  • 1

    Radio