Interesante Më shumë

Pse 1 qershori festohet si dita e fëmijëve?

Prej admin11:24, 1 Qershor 2023

1 qershori është dita e fëmijëve që festohet çdo vit për nder të të drejtave të fëmijëve. Kjo ditë përkujtimore nuk është e njëjtë në të gjitha vendet.

Në vitin 1925, Dita Ndërkombëtare e Fëmijëve u shpall për herë të parë në Gjenevë gjatë konferencës botërore për mirëqenien e fëmijëve.

Që nga viti 1950, festohet më 1 qershor në shumicën e vendeve komuniste dhe postkomuniste përfshi Malin e Zi. Dita Botërore e Fëmijëve festohet më 20 Nëntor për të përkujtuar Deklaratën e të Drejtave të Fëmijës nga Asambleja e Përgjithshme e OKB-së më 20 nëntor 1959.

Në disa vende, është java dhe jo dita e fëmijëve. Sihkët, një grup etnoreligjioz në Indi e festojnë javën e fëmijëve nga 20 deri në 27 Dhjetor. Në SHBA, dita e fëmijëve festohet të dielën e dytë të qershorit.

  • 1

    Radio