AKTUELNO Više

Pad vlade: pratite uživo tok vanrednog zasijedanja Skupštine

Prej tvteuta15:27 4 Februar 2022

Na današnjoj sjednici Skupštine nije usvojen dnevni red, tako da neće biti rasprave o skraćenju mandata Skupštini. Sjednicu možete pratiti na programu RTV Teuta kao i putem facebook stranice TV Teuta.

Tok sjednice: 

Predlog za glasanje o nepovjerenju obrazložio je poslanik GP URA Miloš Konatar, koji je kazao da nije vjerovao da ni premijer niti ministri, osim ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića, neće biti u sali kad se bude raspravljalo o nepovjerenju Vladi.

Konatar je kazao da neće fotelju ako ne može nešto da promijeni. „Dok sam ovđe hoću da pokušam, nije poenta, niti se mirite sa nekim ko vam prijatelj, nego sa nekim ko vam je politički protivnik. Mirite se sa onima sa kojima niste bliski, ima li većeg cilja, nego da se Crna Gora pomiri“, kazao je između ostalog Konatar.

U ime kluba poslanika Demokratskog fronta, poslanicima i javnosti se obratio poslanik DF-a Milan Knežević. Knežević je poslanike podsjetio na atmosferu u izbornoj noći, 30. avgusta, koji je kako kaže bio samo „san ljetnje noći“.“Nama su govorili da želimo fotelje, upravo oni koji su zbog fotelja Crna Goru doveli na ivicu građanskih sukoba“, kazao je između ostalog Knežević. „Mi sa Demokratskom partijom socijalista nećemo praviti nikakve kompozicije niti bilo  kakve aranžmane“.

 

U ime poslanika DPS-a poslanik Danijel Živković kazao je da je ono što se vidjelo prethodnih nedjelja i mjeseci ne priliči odgovornim političarima. „Nakon 30. avgusta prethodna vlast je časno i dostojanstveno prvi put priznala rezultate izbora, pružila ruku političkim oponentima i kazala izvolite, vršite političku odgovornost“, kazao je Živković. „Ovo kako se ponašao prvi čovjek vlasti je nezabilježeno, takva dezorijentacija i gubitak kompasa nije zabilježen“, kazao je Živković.

 

„Pojedine opozicionare, mračne strukture, poput Duška Jovanovića su ubili, a Slavka Perovića gonili i politički i ifzički, pod budnim okom bivše vlasti, tako da se bivša vlast ponaša na isti način kao kada je bila na vlast. Sa njima znate na čemu ste, spremni su da kupe bilo koga, samo da se vrate na vlast“, kazao je u svom obraćanju poslanik Demokrata Boris Bogdanović. “ Mi smo ljudi koji biramo riječi, ali oni koji obećaju jedno, urade drugo   a završe sa DPS-om – nemamo ljepšu i bolju riječ od izdaje“.

U ime kluba poslanika Socijaldemokrata, poslanicima i Skupštini obratio se poslanik Ivan Brajović, koji je kazao da mu je ispod nivoa da razgovara o čovjeku koji nije tu, misleći na predsjednika Krivokapića koji je napustio salu na početku sjednice.

„Danas vladu ne podržava gotovo 90 procenata poslanika i  nigdje se više nismo približili jedni drugima nego li u ovome. Institucije ne funkcionišu i u blokadi su, vlada pokušava da od sekularne države napravi teokratsku državu“, poručio je Brajović.

Nakon njega u ime  poslaničkog kluba Pokreta za promjene govorio je poslanik Branko Radulović.

„Crna Gora živi život bez pravg života, sve više devastirana, agresivna bezperspekitvna. Svi su protiv svih, vještačke podjele i ostrašćenost nas prati i vraće u krvavu prošlost“, poručio je Radulović, dodajući da su novi izbori u ovom ambijentu  samoubistvo.

Protiv ove vlade, prema riječima poslanika SNP-a Vladimira Jokovića iz njegove partije nije rečeno ni riječi za 300 dana. „Mi smo vjerovali na riječ ali se desilo što se desilo. Premijer nije tu, i nema smisla da pričamo šta je bilo pozitivno, negativno…“, kazao je Joković. Osvrnuo se i na štampanje lažnih novčanica sa cifrom od 21 miliona na kojima je lik Dritana Abazovića. „Ne brinite vi za SNP, uvijek je bio i biće na pravom putu. Oni koji su sve naučili do SNP-a sigurni budite neće učiti SNP  šta da rade“, dodaje Joković.

Poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović kazao je da su se građani u posljednjih 14 mjeseci pribojavali povratka prethodne vlasti, te je ocijenio da prethodna vlast nije bila gora od ove.

“ Nema više avanturizma, nema igranja sa građanima Crne Gore i dosta su izdržali. danas će pobijediti demokratija…“, kazao je Ibrahimović. Revanšisam je, kaže, išao u dva pravca,politički i etnički revanšizam, dodavši da je ova vlada utemeljena na retrogradnoj politici iz devedesetih.

Poslanik SDP-a Raško Konjević kazao je da ova vlada ništa nije uradila što je trebala, osvrnuvši se na ekspoze premijera u kom je obećao napredak u zatvaranju poglavlja za pristupanje Evropskoj uniji.
„Ni vlada ni skupština ništa nije uradila u procesu evropskih integracija, danas se to navodi kao jedan od razloga za pad ove vlade. Gospodin Abazović je bio između ostalog zadužen za to. Da je ijednom podstakao, ohrabrio ,sugeriosao inicijativu da se otvori dijalog o postizanju političke većine, ja bih mu danas odao priznanje“, kazao je Konjević. „Završavamo mandat ove vlade na principu može mi se, ne trebaju mi ni ministri, ni parlament, dovoljno je da mi padne na pamet. Logično je da se u ponedjeljak imenuje novo rukovodstvo skupštine i da razmišljamo kako dalje, imamo nekoliko opcija, a jedna od njih su izbori.“

  • 1

    Radio