Aktuale Më shumë

“Populli serb kundër synimit për të votuar për natyrën e tij të supozuar gjenocidale”

Prej tvteuta12:27, 23 Maj 2024

Kryetari i Parlamentit të Malit të Zi, Andrija Mandiq, në prag të seancës së sotme të Kombeve të Bashkuara, ku do të diskutohet për Rezolutën për Srebrenicën, ka thënë se sot populli serb, pavarësisht se ku jeton, e ka zemrën në OKB.

“Ai është i bashkuar në kundërshtimin e tij ndaj çdo qëllimi për të votuar gjenocidin e tij të supozuar në OKB dhe ofron mbështetje të plotë për të gjitha përpjekjet e bëra nga presidenti dhe delegacioni i Republikës së Serbisë. Ne do të qëndrojmë në pozicionin tonë dhe do të luftojmë për një të ardhme më të mirë për popullin serb”, tha Mandiq.

Anëtarët e Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara (OKB) sot duhet të votojnë Propozimin për një rezolutë për gjenocidin në Srebrenicë.

Rezoluta, e cila shpall 11 korrikun si Ditën Ndërkombëtare të Përkujtimit të Viktimave të Gjenocidit të Srebrenicës dhe dënon mohimin e gjenocidit dhe glorifikimin e kriminelëve të luftës, u sponsorizua nga 38 vende.

Kryeministri malazez Millojko Spajiq ka njoftuar më 9 maj, në orën e kryeministrit në Kuvend, se Mali i Zi do të votojë për Rezolutën për Srebrenicën.

Ndërkohë, Mali i Zi ka paraqitur dy amendamente në projekt-rezolutë, të cilat theksojnë se fajësia për krimin e gjenocidit është individuale dhe nuk mund t’i atribuohet asnjë kombi, grupi etnik apo fetar, duke vënë në dukje domosdoshmërinë e ruajtjes së dispozitave të Marrëveshjes Kornizë të Përgjithshme për Paqe në Bosnje dhe Hercegovinë.

Spajiq, pasi u pranuan amendamentet malazeze, vlerësoi se ishte një sukses i madh i diplomacisë malazeze dhe një hap drejt pajtimit brenda Malit të Zi dhe rajonit.

Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, ka vlerësuar se Rezoluta për Srebrenicën është një deklaratë politike që synon “të vërë vulë kolektive në kokën e një kombi”.

Ai tha se për të ishte një “lojë e neveritshme” në lidhje me amendamentet e paraqitura nga Mali i Zi dhe se të gjithë të vërtetën, me kë u negociuan dhe pse, do ta zbulonte pas kthimit nga Nju Jorku.

 

“Është një lojë për të mbyllur gojën e Serbisë. Ju nuk jeni pajtuar me Serbinë për amendamentet e Rezolutës”, tha Vuçiq.

  • 1

    Radio