Aktuale Më shumë

Për një vit, 2739 raste të reja me kancer

Prej tvteuta11:56, 4 Shkurt 2024

Sipas vlerësimit të Organizatës Botërore të Shëndetësisë nga viti 2022, ka pasur 2739 raste të reja me kancer në Mal të Zi, njoftoi Instituti për Shëndet Publik.

Me rastin e Ditës Botërore të Luftës Kundër Neoplazmave Malinje, ISHPMZ thekson se në Mal të Zi, sikurse edhe vendet e tjera në zhvillim, popullsia më së shpeshti sëmuret nga kanceri i mushkërive, kanceri i gjirit, kanceri kolorektal dhe kanceri i prostatës.

Dita Botërore Kundër Neoplazmave Malinje është një fushatë e nisur në nivel global për të theksuar rëndësinë e ndërgjegjësimit për neoplazitë malinje, parandalimin, diagnostikimin dhe trajtimin e tyre në kohë.

Sipas ISHPMZ, sipas gjinisë, kanceri i mushkërive është sëmundja më e zakonshme tek meshkujt (21.9%), e ndjekur nga kanceri i prostatës (15.5%) dhe kanceri i zorrës së trashë (11.2%).

Gratë më së shpeshti sëmuren nga kanceri i gjirit (31.4%), kanceri i mushkërive (8.2%), kanceri i zorrës së trashë (7.7%), kanceri i trupit të mitrës (7.2%) dhe kanceri i qafës së mitrës (4.4%). Sa i përket moshës, më së shumti sëmuret popullsia nga 50 deri në 64 vjeç”, janë të dhënat e publikuara nga ISHPMZ.

Siç thonë ata, bazuar në shifrat e mësipërme, është e qartë pse parandalimi duhet të jetë një komponent kyç dhe strategjia afatgjatë me kosto më efektive.

“Vlerësimet tregojnë se deri në 40% të sëmundjeve malinje mund të shmangen duke aplikuar ndërhyrjet e duhura dhe duke promovuar një mënyrë jetese të shëndetshme dhe një e treta e rasteve mund të kurohen nëse diagnostikohet në fazat e hershme të sëmundjes dhe trajtimi fillon në kohë”, thuhet në njoftimin e ISHPMZ.

Në Mal të Zi po zbatohen programe kombëtare depistimi për kancerin e qafës së mitrës, kancerin e gjirit dhe kancerin kolorektal, të cilat, sipas ISHPMZ, do të ulin ndjeshëm sëmundshmërinë dhe vdekshmërinë nga lokalizimi i supozuar i neoplazmave malinje në periudhën e ardhshme.

Kodi Europian kundër Kancerit, i krijuar me nismën e Komisionit Europian, synon të informojë popullatën për masat që individët mund të marrin për veten dhe familjet e tyre, duke ndjekur “12 hapat për të ulur rrezikun e kancerit”.

  • 1

    Radio