SliderMN Više

„Organizmu treba dati vremena da se oporavi od kovida, to je stres za čitav organizam“

Prej tvteuta09:16 15 Februar 2022

Brojnim pacijentima koji su bili zaraženi koronavirusom, i koji su imali teže posljedice od ove infekcije, za potpuni oporavak treba duže vremena. Fizijatar, doktor Dušan Nenezić, koji ordinira u Poliklinici dr Masoničić u Baru, u intervjuu za Televiziju Teuta otkrio je da je za potpun oporavak potreban multidisciplinirani pristup, ali i vrijeme.

„Kovid infekcija je jedan stres za čitav organizam, i nakon nje kod svakog čovjeka postoji psihofizičko oštećenje. Može da se pojavi na razni mjestima, u raznim organima, ali u suštini u čitav organizam reaguje. U smjeru čime se ja bavim je povezano sa rehabilitacijom, što znači vraćanje u normalni život. Vrlo je komplikovano, zato što po svim tim pravilima, nijedno tkivo nije zaštićeno. Čovjek ima puno slabih tačaka za koje ne zna, i nakon kovida one počnu da se pojavljuju u i pokazuju svoje pravo lice. Ako su vitalni organi počeli da se oporavljaju, onda imate odgovor organizma u odnosu na zglobove, mišiće, psihičko stanje koje prati čovjeka svaki dan. To stanje može da traje jako dugo, i skoro je 90% pacijenata koji bez obzira na kliničku sliku imaju odgovor u zglobovima i nervima, tako da je rehabilitacioni smjer vrlo širok i težak, i naravno može da napravi problem ako je i preuranjen ali i ako se zakasni“, kazao je dr Nenezić.

Prema njegovim riječima, starijim pacijentima  uglavnom treba duže vremena za oporavak, jer njihov organizam je i od ranijih bolesti i stanja istrošen, te su njihova tkiva slabija.

„Otpornost organizma kod mlađih pacijenata je veća jer kod njih nema remautskih oboljenja, i pojavi se određena vrsta iscrpljenosti. To je neki limit, rijetko postoji nešto što se dešava sa vitalnim organima. Prije mjesec dana, koliko god je mlada osoba, ona ne bi trebala da počne sa fizičkom aktivnošću. Kod starijih pacijenata, koštani sistem ima određeni stepen oštećenosti, i to se s  godinama povećava. Nakon kovida, stariji pacijenti su obavezni da iskontrolišu rad pluća, srca, i tek nakon svih kontrola može se pristupiti fizioterapiji“, smatra Nenezić.

Na pacijentima koji dolaze na fizioterapije nakon kovida, preporučuje se više pristupa i oblika oporavka. Naš sagovornik smatra da je medicinski pristup prvi korak ka daljem oporavku.

„Masaže su kada se dođe do kraja, a ne na početku, i naravno , koliko god da rehabilitacija traje dugo, pacijent se opet upućuje internisti da pogleda kako je organizam reagovao. To je varljiva stvar, varljiv sistemski odgovor svakog čovjeka. Šta se uradi i koje procedure počnu, zavisi od tog pregleda, kakvo je opšte stanje, ali uglavnom sve procedure može da se uključe. Upotreba alternativne medicine, akupunktura, može uvijek da se upotrebljava, ona je najstarija grana medicine na svijetu i ona se primjenjuje, jer akupunkturne tačke ne mogu da naprave problem“, dodaje naš sagovornik, koji apeluje na pacijente da svom organizmu daju vremena da se oporavi od posljedica kovida, te da je periodu posle kovida preporučljiva samo lagana šetnja.

„Tek kada organizam da dobar znak,  kada se osjećate bolje, lakše dišete, bolje krećete, raspoloženiji ste, tek onda fizička aktivnost može da se poveća“. zaključuje dr Nenezić.

Više poslušajte u intervjuu ispod:

  • 1

    Radio