Aktuale Më shumë

“Optimistë se do të kemi një sezon turistik të suksesshëm”

Prej tvteuta12:30, 17 Maj 2024

Ministri i Turizmit, Ekologjisë, Zhvillimit të Qëndrueshëm dhe Zhvillimit të Veriut, Vlladimir Martinoviq, tha se janë gati për parasezon, dhe se po ndërmerren të gjitha aktivitetet që sezoni turistik veror të jetë i suksesshëm. Parametrat që ka dikasteri, siç bëri të ditur ministri në emisionin “Link”, tregojnë se në maj ka tetë për qind më shumë të ftuar se në të njëjtën periudhë të vitit të kaluar.

I pyetur nga gazetarja për të dhënat krahasuese në krahasim me muajin maj 2019, Martinoviq theksoi se treguesit tregojnë se më 16 maj në Mal të Zi kanë qëndruar rreth 40 mijë turistë, që është 20.64 më shumë se në vitin 2019.

Këto të dhëna, nënvizon ministri, japin besimin se do të kemi një sezon turistik të suksesshëm.

“Pritjet tona janë optimiste dhe kemi ndërmarrë hapa të caktuar për zgjidhjen e disa çështjeve”, theksoi ai.

Trupi koordinues për përgatitjen dhe monitorimin e zhvillimit të sezoneve turistike zhvilloi dy seanca.

“Ministria ftoi të gjitha institucionet shtetërore, përfaqësuesit e vetëqeverisjes lokale dhe kompanitë afariste dhe konkludoi se të gjithë duhet të drejtojnë përpjekjet e tyre bashkërisht drejt realizimit të planit dhe programit për sezonin turistik veror, i cili është miratuar nga Qeveria me propozim të Ministrisë. Në këtë mënyrë, çdo qytet do të ketë përfitime.

Ai theksoi se Ministria nuk ka kompetencë të ndikojë në punën e vetëqeverisjes lokale.

“Të gjithë duhet të kemi një efekt sinergjik, për të zbuluar të gjitha problemet, të cilat nuk datojnë që kur u formua qeveria e 44-të, por vite më parë”, tha ai, duke komentuar punimet aktuale dhe turmat në prag të sezonit, dhe kërkoi nga qytetarët të kenë durim për gjëra të paparashikuara.

E pyetur për fuqinë punëtore sezonale, ministri tha se është problem sistemik.

“Nuk është një problem që prek vetëm Malin e Zi, por edhe vendet fqinje, të cilat mbështeten te turizmi si degë ekonomike, ne më 15 maj shpallëm tenderin për mbledhjen e ofertave për zhvillimin e programeve që kanë të bëjnë me burimet njerëzore, në mënyrë që përmes këtyre analizave mund të shohim se si mund ta mbajmë fuqinë punëtore lokale… Ne duam që kjo çështje të fillojë të zgjidhet në mënyrë cilësore me koordinim me departamentet e tjera. Kjo kërkon një analizë cilësore dhe gjithëpërfshirëse. Në planin afatgjatë, përmirësimi do të bëhet përmes aktiviteteve të përbashkëta me Dhomën e Tregtisë, organizatën gjermane GIZ…” tha ai.

Duke komentuar disponueshmërinë e ajrit, Martinoviq tha se Aeroporti i Podgoricës do të lidhet me 45 destinacione këtë verë dhe Tivati ​​me rreth 40.

 

“Këto të dhëna na inkurajojnë që do të kemi një sezon turistik të suksesshëm”, theksoi ai.

Ai shtoi se qeveria e 44-të është e përkushtuar në mënyrë aktive për zhvillimin e veriut të Malit të Zi dhe se janë duke u përpjekur që të gjitha projektet t’i kalojnë në buxhetin kapital për vitin e ardhshëm.

“Tashmë po tregohet kujdes për të siguruar që ne të kemi një zhvillim të ekuilibruar të jugut dhe veriut. Veriu është xhevahiri i Malit të Zi dhe ne duhet të gjejmë një ekuilibër midis ekologjisë dhe bukurisë natyrore dhe kështu të vlerësojmë potencialin e tij.”

I pyetur për kapitullin 27, ministri u përgjigj se nuk dëshiron të synojë përgjegjësitë dhe se po punohet për akte të shumta ligjore.

“Janë miratuar disa në Kuvend, pritet të zgjidhet çështja e menaxhimit të mbeturinave, po punohet me shpejtësi edhe për Ligjin për ndryshimet klimatike, ligjin për mbrojtjen e natyrës… Ministria ka njohur projekte ekologjike që kanë nevojë të punohet, në kushte të favorshme kreditore t’u sigurojmë komunave tre milionë për trajtimin e ujërave të zeza Po mundohemi të punojmë me përgjegjësi për ato komuna që kanë përgatitur projekte dhe përmes Ekofondit kemi siguruar një milion e gjysmë mjete që mund të përdoren nga pushteti vendor”, përfundoi ai.

Ai theksoi se ministria ka miratuar kredi të favorshme me kërkesë të komunave Plevla dhe Nikshiq, nga tre milionë euro, ndërsa për komunat Herceg Novi, Tivar dhe Tuz janë miratuar gjashtë milionë euro.

  • 1

    Radio