Aktuale Më shumë

Nuk ka ndryshime pa pëlqimin e Qeverisë

Prej tvteuta15:34, 5 Qershor 2024

Kryeministri Millojko Spajiq e njoftoi kryetarin e Kuvendit të Malit të Zi, Andrija Mandiq, për udhëzimet e detyrueshme për ministrat, në të cilat thekson se duhet të informojnë Qeverinë për çdo ndryshim të ligjeve që kanë të bëjnë me marrjen e IBAR-it, për t’i shqyrtuar ato, me pëlqimin paraprak të institucioneve të BE-së.

Siç mëson Portali RTMZ, Spajiq në udhëzime ka theksuar se ai personalisht dhe institucionet e BE-së duhet të informohen nëse ka një veprim amendamentues në bord dhe plenum.

Kjo lëvizje e kryeministrit, siç mësohet, ka ardhur pas indikacioneve se disa deputetë mund të veprojnë sipas ligjeve përmes amendamenteve, gjë që nuk është rënë dakord me Komisionin Evropian (KE).

Ky udhëzim përjashton mundësinë që kushdo tjetër përveç Qeverisë të mund të japë pëlqimin për ndryshimet.

Qeveria i ka dorëzuar Kuvendit propozime për ligje që duhet të miratohen sa më shpejt dhe të cilat janë kusht për marrjen e një raporti pozitiv për zbatimin e standardeve të përkohshme në kapitujt që kanë të bëjnë me sundimin e ligjit (IBAR) për Malin e Zi.

Ligjet kanë të bëjnë me përmirësimin e gjyqësorit, luftën e intensifikuar kundër krimit të organizuar dhe korrupsionit dhe rregullimin e medias.

Pritet që vendet anëtare të vendosin në mes të qershorit nëse do të mbështesin Malin e Zi për të marrë IBAR deri në fund të qershorit.

IBAR është një vlerësim se sa shteti kandidat i ka përmbushur standardet e përkohshme në kapitujt 23 – drejtësia dhe të drejtat themelore dhe 24 – drejtësia, liria dhe siguria.

Pas një IBAR pozitiv, vendi merr standardet përfundimtare të Komisionit Evropian. Me përmbushjen e tyre, së bashku me mbylljen e të tjerëve, mund të mbyllet edhe kapitulli 23 dhe 24, që paraqet edhe fundin e negociatave, shkruan RSE.

 

Siç njofton Kuvendi, synimi është që të gjitha ligjet që kanë të bëjnë me marrjen e IBAR-it të miratohen deri në fund të javës së punës më 7 qershor.

  • 1

    Radio