Aktuale Më shumë

Nuk ka asnjë lidhje mes fëmijëve që janë prekur nga fruthi

Prej tvteuta13:01, 26 Maj 2024

Që nga fundi i marsit, në Mal të Zi janë regjistruar pesë raste të lisë dhe epidemiologët janë të shqetësuar se nuk mund të gjejnë një lidhje mes rasteve. Ata besojnë se mund të ketë epidemi, ndaj bëjnë apel për parandalim.

Situata me përhapjen e fruthit në Mal të Zi po bëhet gjithnjë e më shqetësuese.

Pesë raste janë regjistruar që nga marsi dhe epidemiologët janë të shqetësuar se nuk janë në gjendje të zbulojnë një lidhje mes pacientëve.

Këtë e vërteton shembulli i djeshëm i një vajze të sëmurë njëvjeçare.

Epidemiologia Millena Popoviq-Samarxhiq sqaron se foshnja ishte në një ambient të sigurt, i rrethuar nga persona të vaksinuar.

“Por ka pasur një vizitë nga dikush me formë atipike të sëmundjes, i cili nuk ka pasur pasqyrë të plotë klinike, këta janë njerëz të moshuar të cilët janë vaksinuar dhe nuk kanë zhvilluar linë karakteristike”, tha Popoviq-Samarxhiq.

Instituti për Shëndet Publik thotë se dy rastet e fundit nuk kanë udhëtuar jashtë Malit të Zi gjatë periudhës maksimale të inkubacionit.

Megjithatë, ajo që kanë të përbashkët fëmijët e infektuar është se ata janë të pavaksinuar, si një numër i madh i bashkëmoshatarëve të tyre.

“Në moshën pesë vjeçare janë mbi 40 përqind fëmijë të pavaksinuar dhe mbi 16 fëmijë deri në tre vjeç janë të pavaksinuar”, thekson epidemiologu.

Përderisa përqindja e dy vjeçarëve të pavaksinuar, që janë kategoria më e cenueshme, deri në 80 për qind, kishin fruth, shpjegon Popoviq-Samaraxhiq, ato zakonisht kalojnë brenda dhjetë ditëve, por komplikimet dhe pasojat mund të mbeten edhe më vonë.

Disa fëmijë zhvillojnë komplikime të tilla si infeksione të veshit, pneumoni të rënda, ndonjëherë infeksione të trurit dhe 1 në 100,000 raste përfundojnë me vdekje.

Imuniteti i një fëmije të infektuar mbetet i dobësuar për tre vitet e ardhshme.

Popoviq-Samaraxhiq thekson se forma më e mirë e parandalimit është vaksinimi MMR, por edhe qëndrimi jashtë, në vend që të mblidheni në shtëpi.

Një apel për qytetarët që shfaqin temperaturë dhe skuqje të lëkurës që të informojnë me telefon mjekun e tyre të zgjedhur dhe të organizojnë analizat.

 

  • 1

    Radio