Interesante Më shumë

Njerëzit putheshin njëjtë edhe 4500 vjet më parë

Prej admin13:25, 31 Maj 2023

Shkencëtarët thonë se kanë gjetur prova që njerëzit e lashtë filluan të putheshin rreth 4500 vjet më parë – 1000 vjet më herët se sa mendohej më parë.

 

Pllakat prej balte, të përdorura në pjesë të Irakut dhe Sirisë moderne, sugjerojnë se puthja praktikohej në shoqëritë më të hershme të Mesopotamisë dhe madje mund të ketë kontribuar në përhapjen e herpesit në buzë.

Studiuesit nga Universiteti i Kopenhagës thonë se besojnë se puthja ishte e zakonshme në shumë kultura në vend që të fillonte në një rajon të caktuar.

Kjo bie ndesh me një hipotezë të mëparshme se provat më të hershme të puthjes në buzë të mes çifteve erdhën nga një pjesë specifike e Azisë jugore 3500 vjet më parë.

Dëshmia është nga pllaka balte të shkruara me shkrim kuneiform, shkrim i përdorur nga kulturat njerëzore në Mesopotaminë e lashtë midis lumenjve Eufrat dhe Tigër në Irakun dhe Sirinë e sotme.

Midis pllakave që tregonin një skenë të tillë ishte një model balte babilonase që tregonte një skenë erotike të vitit 1800 para Krishtit, e cila duket se tregon prekjen e buzëve të një çifti.

Një ekspert i historisë së mjekësisë në Mesopotami në Universitetin e Kopenhagës, tha: “Mijëra nga këto pllaka balte kanë mbijetuar deri më sot, dhe ato përmbajnë shembuj të qartë se puthja konsiderohej një pjesë e intimitetit romantik në kohët e lashta, ashtu si puthja mund të ishte pjesë e miqësisë dhe marrëdhënieve të anëtarëve të familjes.

  • 1

    Radio