Interesante Më shumë

Një mësim i rëndësishëm, këtë bëri Elon Musk ditën që bleu Twitterin

Prej tvteuta19:01, 29 Prill 2022

Ja çfarë bëri Elon Musk ditën që bleu Twitter: Një mësim i mrekullueshëm për produktivitetin
E hëna dukej të ishte vetëm një ditë e thjeshtë në zyre për Elon Muskun, por jo?
Sigurisht, kishte një marrëveshje që ai mbylli për të blerë Twitterin për 44 miliardë dollarë para. Por para kësaj, njeriu më i pasur në botë u takua me ministrin e Indonezisë për investime në fabrikën Tesla Gigafactory në Austin për të diskutuar mbi zinxhirin e furnizimit të baterive.
Dhe më vonë atë mbrëmje, në orën 22:00, Musk u takua me inxhinierët – ku kaloi më shumë se një orë duke punuar në “zgjidhjet e rrjedhjes së valvulave” të motorit raketor në Starbase SpaceX në Boca Chica, Teksas, sipas Walter Isaacson, autori i famshëm aktualisht. duke punuar në biografinë e Musk.
“Askush nuk e përmendi Twitter,” tha Isaacson.
Jo multitasking , Fokus i pastër
Kryerja njëkohësisht e dy detyrave në të njëjtën kohë, është mjaft sfiduese. Mund të bëhet me shumë praktikë kur bëhet fjalë për detyra relativisht të thjeshta. (Për shembull, merrni parasysh një basketbollist profesionist i cili praktikon një stërvitje të driblimit të një topi me njërën dorë dhe njëkohësisht duke hedhur dhe kapur një top tenisi me një dorë tjetër.)
Në të kundërt, shumica e asaj që ne mendojmë si multitasking është në të vërtetë “ndërrimi i detyrave”, kalimi i shpejtë nga një detyrë në tjetrën. Por ndërrimi i detyrave vjen me një çmim të rëndë.

“Aftësia për të ndërruar detyrat mendohet se kërkon përpunim të gjerë kognitiv të nivelit të lartë,” thotë Encyclopedia of Neuroscience. “Rezultati i sjelljes i këtij përpunimi është një kosto e fuqishme e ndërprerësit – performancë më e ngadaltë dhe më e prirur ndaj gabimeve kur ndërrohen detyrat sesa kur përsëriten detyrat.”
Me fjalë të tjera, më shumë ndërrim detyrash është e barabartë me më shumë gabime – dhe vendimmarrje me cilësi më të ulët.

Por kur Musk punon për kompanitë e tij të ndryshme, ai nuk është në të vërtetë duke kryer shumë detyra dhe as nuk është duke ndërruar detyra. Përkundrazi, ai është duke u fokusuar në një gjë në një kohë.

Në të kaluarën, Musk ka deklaruar se ai në përgjithësi u përpoq ta ndante javën e tij midis kompanive për ditë, duke punuar për SpaceX një ditë dhe një ditë tjetër për Tesla, për shembull. Por Musk ka treguar gjithashtu se ai ndryshon orarin e tij në varësi të nevojave dhe projekteve aktuale, dhe nuk është çudi që me kalimin e kohës – dhe Musk tani ka blerë një kompani tjetër shumë miliarda dollarëshe – që ai do të punonte në kompani të shumta në një nje dite e vetme.
Sidoqoftë, le të kthehemi te katër fjalët kyçe nga Isaacson, duke iu referuar atij takimi natën vonë që punonte për motorët e raketave:
“Askush nuk e përmendi Twitter.”
Kjo tregon se, ndërsa Musk mund të punojë në probleme të ndryshme dhe për më shumë se një kompani të tij në ditë, ai përqendrohet në një gjë në të njëjtën kohë. Kjo është e rëndësishme, sepse i lejon Musk-ut të përqendrojë intelektin e tij të konsiderueshëm në një temë të vetme, në vend që të kryejë shumë detyra ose të ndërrojë detyra.
Pra, çfarë mund të mësoni nga e gjithë kjo?
Për të qenë i qartë, për aq sa respektoj etikën e punës së Musk, nuk rekomandoj të punosh aq shumë orë sa ai, apo edhe të mbaj takime vonë natën. Por ne mund të marrim një mësim të vlefshëm nga mënyra se si Musk e kryen punën e tij.
Ka të ngjarë të përpiqeni të balanconi përgjegjësi të shumta, duke përfshirë drejtimin e një biznesi, balancimin e klientëve dhe madje edhe ndarjen e kohës për punën, familjen dhe veten.
Çelësi është t’i mbani këto të ndara dhe të ndiqni “rregullin e fokusit”: Përqendrohuni në një gjë në një kohë.

Pra, nëse jeni :

Duke dërguar një email
Në Takime zyrtare
Duke krijuar
Zgjedhur probleme
Menduar në mënyre kritike
Duke kaluar kohë me familjen tuaj
Duke marrë kohë për veten tuaj

Mbyllni të gjitha shpërqendrimet e jashtme. Përqendroni të gjithë vëmendjen dhe intelektin tuaj te njerëzit ose detyrat në fjalë.
Të bësh këtë do t’ju lejojë jo vetëm të jeni më shumë vende dhe të bëni më shumë, por gjithashtu të rrisni cilësinë e asaj që bëni.

  • 1

    Radio