Aktuale Më shumë

Në pritje të punës janë 20 doktorë shkencash dhe 272 master

Prej tvteuta14:06, 5 Shkurt 2024

Drejtori i Byrosë së Punësimit, Gzim Hajdinaga, tregon se kanë arritur rezultate të rëndësishme në uljen e numrit të të papunëve, për rreth 6 mijë persona ose 13 për qind në krahasim me periudhën e krahasueshme të vitit të kaluar. Ai gjithashtu tregon se në Byronë e Punës ka njerëz me arsim të lartë, mbi 270 master dhe 20 doktorë shkencash dhe se ka mungesë të zejtarëve.

Siç tha ai në një paraqitje të ftuar në emisionin “Link” të Radio Malit të Zi, sot janë 38.345 të papunë, nga të cilët 58 për qind janë femra dhe krahasuar me periudhën e krahasueshme të vitit të kaluar kur kishte 44.043 të papunë, janë rreth 6.000 më pak, ose 13 për qind.

“Këto rezultate tregojnë se kemi bërë progres, shkalla e papunësisë është ende më e ulët në pjesën jugore, dhe më e lartë në veri të vendit, megjithëse ndërmjetësimi i Institutit është 68 për qind nga ana e komunave veriore, kështu që jemi duke u përpjekur të zvogëlojmë atë ekuilibër. Ne kemi ndërmjetësuar nëntë herë më shumë dhe atë për 52.500 të papunë ose 30.000 që kërkonin punë. Në krahasim me periudhën krahasuese është nëntë herë më shumë. Kemi arritur të punësojmë 15500 persona, që është një shifër mbresëlënëse”, thotë Hajdinaga.

Ai theksoi se 272 master janë në pritje të punësimit dhe 20 doktorë të shkencave, gjë që nuk është mirë, por shpreson se shumë shpejt do të mund të punojnë në këtë profesion.

Mungojnë zejtarë, punëtorë në ndërtim, në mjekësi, kuzhinierë, kamerierë. Një pjesë e tij zëvendësohet nga të huajt, sidomos gjatë verës, por ai pret të ketë sukses me programe dhe projekte të reja për të ulur këtë numër dhe për të mbajtur më shumë nga fuqia jonë punëtore.

Siç shtoi ai, kur ka ardhur në detyrë ka gjetur një situatë shumë të keqe, para së gjithash, në mungesën e motivimit të punonjësve për të punuar dhe në komunikimin e dobët të tyre të ndërsjellë. Gjithashtu, një sistemim jo i mirë i vendeve të punës brenda Institutit.

“Nuk kam sjellë askënd të ri nga partia dhe as nga niveli kombëtar, por vetëm njerëz me dije. Unë u jam mirënjohës asistentëve që ishin aty, ndihmuan edhe njerëzit e Bordit Drejtues që punojnë në institut. Kështu që sot mundemi i trajtojmë të gjitha problemet dhe njohuritë tona mund të krahasohen me të njëjtat institucione në Slloveni, Kroaci apo vende të tjera të BE-së”, thotë Hajdinaga.

Një nga planet kryesore, thekson Hajdinaga, është përfundimi i dixhitalizimit dhe deri në fund të vitit do të përfundojnë të gjitha segmentet përkatëse.

Ai pret që deri në tremujorin e dytë të ndryshohet ligji, veçanërisht në pjesën për punësimin e personave me aftësi të kufizuara dhe deri atëherë të ketë financime për atë kategori.

“Nevojitet reforma e institutit dhe në atë drejtim është bërë shumë, falë bashkëpunimit me institutet në rajon dhe ne jemi të gatshëm për këtë”, tha Hajdinaga.

  • 1

    Radio