SliderMN Više

Ministar Dukaj u posjeti Albaniji: Saradnja u reformi javne uprave i modernizaciji javnih usluga

Prej tvteuta08:51 28 Septembar 2022

Ministra javne uprave, mr Marasha Dukaja, sa saradnicima,  primio je gradonačelnik Tirane, Erion Veliaj.
Ministar Dukaj je upoznao gradonačenika sa preduzetim aktivnostima na planu reforme javne uprave i procesom digitalne transformacije, kao jednim od najvažnijih segmenata reforme javne uprave u Crnoj Gori.

On je kazao da sve aktivnosti u skladu sa Strategijom reforme javne uprave doprinose stvaranju efikasne, servisno opredijeljene javne uprave na državnom i na lokalnom nivou. “Naš cilj je stvaranje efikasne, pouzdane i transparentne javne uprave koju karakteriše povecanje povjerenja građana u njen rad i približavanje standardu i nivou zemalja članica EU”, izjavio je ministar Dukaj.

Takođe, ministar Dukaj je obavijestio gradonačelnika Veliaja da je Crna Gora izložena napadima na digitalnu infrastrukturu Vlade, da se radi na otklanjanju posljedica, kao i da je postepenim oporavkom IT infrastrukture Vlade i mreže državnih organa uspostavljena nesmetana elektronska komunikacija, kao i same mreže državnih organa u organima državne uprave, koji su korisnici domena gov.me, te da su iskustva Albanije u oblasti digitalne bezbjednosti veoma vrijedna za Crnu Goru.

 “Imamo srecu i privilegiju što su nam pomoc odmah ponudile naše savezničke države, SAD, Francuska i Velika Britanija, čija nam je stručnost neizmjerno pomogla”, naglasio je Dukaj.

Gradonačelnik Veliaj se zahvalio ministru Dukaju na posjeti i istakao da visoko cijeni korake koje Crna Gora preduzima u reformi javne uprave i modernizaciji javnih usluga i pružiće punu podršku kroz razmjenu iskustva i realizaciju zajedničkih projekata.

Ministru Dukaju je uručena „Sahatkula Tirane“ – simbol Glavnog grada Albanije – poklon koji gradonačelnik daje visokim zvaničnicima koji posjecuju Tiranu.

Sagovornici su iskazali otvorenost za još intenzivniju saradnju i razmjenu iskustava, posebno u oblasti digitalizacije i sajber bezbjednosti.

  • 1

    Radio