Aktuale Më shumë

Millatoviq: Integrimi evropian është shtylla e parë e politikës së jashtme malazeze

Prej tvteuta13:55, 5 Shkurt 2024

Presidenti i vendit, Jakov Millatoviq, gjatë takimit me Ministren e Shtetit Gjerman për Evropën dhe Klimën, Ana Lirman, theksoi se procesi i integrimit evropian është shtylla e parë e politikës së jashtme të Malit të Zi dhe rikujtoi rezultatet e rëndësishme të arritura nga Mali i Zi në këtë lidhje.

Sipas një njoftimi për shtyp nga zyra e presidentit, Millatoviq i është mirënjohës Gjermanisë për mbështetjen e saj në kuadër të përshpejtimit të procesit integrues të vendit tonë, si dhe për mbështetjen e kahershme për proceset reformuese në Mal të Zi në fushën e forcimit të shtetit ligjor dhe demokratizimin e mëtejshëm të shoqërisë.

“Ministrja gjermane shprehu kënaqësinë e saj për rezultatet dhe progresin që Mali i Zi ka arritur në periudhën e kaluar dhe theksoi se Gjermania do të vazhdojë të jetë një mbështetëse e fortë e perspektivës evropiane të Malit të Zi në periudhën në vijim. Bashkëbiseduesit theksuan se përveç marrëdhënieve të shkëlqyera politike dhe bashkëpunimit të zhvilluar dypalësh, është jashtëzakonisht i rëndësishëm bashkëpunimi aleat i dy vendeve në kuadër të NATO-s, si dhe një angazhim të përbashkët ndaj vlerave demokratike dhe mbështetjes së padiskutueshme për Ukrainën, e cila po përballet me agresionin ushtarak rus”, thuhet në deklaratë.

Millatoviq vuri në dukje rolin e rëndësishëm të procesit të Berlinit në forcimin e bashkëpunimit rajonal dhe lidhjen e vendeve të Ballkanit Perëndimor në rrugën drejt integrimit në BE, për të cilin, pohon ai, Mali i Zi është veçanërisht i përkushtuar.

“Presidenti shprehu interesin e tij për tërheqjen e kapitalit gjerman dhe intensifikimin e aktivitetit investues në vendin tonë, si dhe theksoi nevojën për të përmirësuar bashkëpunimin në fushën e ekonomisë dhe turizmit. Ai i kujtoi ministrit se Mali i Zi ka paraqitur një kandidaturë për një anëtar jo të përhershëm të Këshilli i Sigurimit i OKB-së për periudhën 2026-2027 dhe kërkoi mbështetjen e palës gjermane”, përfundon deklarata.

  • 1

    Radio