Aktuale Më shumë

Masat afatshkurtra nuk mund të ndalojnë inflacionin

Prej tvteuta09:51, 16 Prill 2024

Kufizimi i çmimeve të ushqimeve bazë nuk e ndaloi inflacionin në mars, i cili arriti në 0.5%, ndërsa analisti ekonomik Mirza Mulleshkoviq thotë se inflacioni nuk ndikohet vetëm nga çmimi i ushqimeve dhe se në Mal të Zi nuk ka pasur vendimmarrje për të luftuar kundër rritjes së çmimeve.

“Duhet të dimë se norma e inflacionit nuk ndikohet vetëm nga çmimet e ushqimeve dhe pijeve, por edhe nga gjithçka që paguajmë, gjithçka që blejmë, kështu që nuk mund të vëzhgojmë inflacionin vetëm sipas çmimeve të ushqimeve dhe pijeve në supermarkete. “, thotë Mulleshkoviq.

Të dhënat e Monstat tregojnë se çmimet e produkteve dhe shërbimeve të konsumit personal në muajin mars, krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar, kanë qenë mesatarisht 5.5 për qind më të larta.

Sipas Monstat, norma vjetore e inflacionit është ndikuar më shumë nga çmimet e ushqimeve 1.53.

“Ajo që është pasojë e drejtpërdrejtë e kësaj norme inflacioni është mosmarrja e ndonjë vendimi për të luftuar inflacionin, sepse që nga fillimi i problemit të inflacionit në Mal të Zi, ne e luftojmë inflacionin ekskluzivisht me masa akcize, është me masat së pari përmes aksionit “Stop inflacionit”, tani çmimi është i kufizuar dhe ato veprime nuk japin rezultat, është e qartë nga dy veprimet e para, nga kjo do të kuptohet se ato veprime japin rezultat vetëm në momenti kur zgjasin dhe vetëm në produktet me të cilat janë të lidhura”, tha Mulleshkoviq për TVMZ.

Inflacioni në Bashkimin Evropian është dukshëm më i ulët se në Mal të Zi dhe bie nën tre përqind.

  • 1

    Radio