Aktuale Më shumë

Mali i Zi duhet të shfrytëzojë momentin për të përshpejtuar rrugën evropiane

Prej tvteuta13:14, 27 Shkurt 2024

Presidenti i vendit, Jakov Millatoviq, ka pritur në takim Komisionerin Evropian për Fqinjësi dhe Zgjerim, Oliver Varhelji, i cili ndodhet për një vizitë zyrtare në vendin tonë. Në takim u njoftua se Mali i Zi duhet të përfitojë nga një mundësi e madhe dhe një moment i favorshëm për të përshpejtuar rrugën e tij evropiane dhe se bashkimi me vendin tonë është një mënyrë për të ringjallur procesin e zgjerimit të Bashkimit Evropian.

Siç është raportuar, Millatoviq ka përsëritur se anëtarësimi i plotë në BE është synimi prioritar i politikës së jashtme të Malit të Zi, të cilit, sipas tij, mandati i tij pesëvjeçar i është kushtuar plotësisht.

“Ai vuri në dukje atmosferën e konsensusit dhe dialogut politik mes aktorëve politikë në Mal të Zi për të gjitha çështjet e rëndësishme, që është treguesi më i mirë se obligimet nga agjenda evropiane janë në fokus të subjekteve politike, sepse ky është një qëllim që duhet të jetë e përmbushur për shkak të numrit të madh të qytetarëve që mbështesin integrimin në BE”, theksoi ai në komunikatën e Zyrës së Presidentit.

Millatoviq dhe Komisioneri Evropian për Zgjerim theksuan rëndësinë e përmirësimit të bashkëpunimit të Malit të Zi me BE-në, duke vënë në dukje mbështetjen e madhe të partnerëve evropianë për rrugën tonë evropiane.

“Presidenti i Shtetit përsëriti pritshmërinë që Mali i Zi, si lider në procesin e negociatave, të bëhet anëtar i plotë i Bashkimit Evropian deri në vitin 2028. Ai kujtoi rezultatet e rëndësishme të arritura nga vendi ynë në forcimin e shtetit të së drejtës, në radhë të parë përmes emërimeve në gjyqësor, dhe shtoi se lufta e përkushtuar e Malit të Zi kundër krimit të organizuar dhe korrupsionit tregon se është i vendosur të vazhdojë procesin e ndërtimit e institucioneve të përgjegjshme, të pavarura dhe transparente. Ai gjithashtu theksoi rëndësinë e marrjes së Raportit për përmbushjen e standardeve të përkohshme (IBAR) gjatë presidencës belge, i cili do të jetë një nxitje për fillimin e procesit të mbylljes së kapitujve të negociatave”, tha Presidenti i Malit të Zi në një deklaratë.

Në takim u konkludua gjithashtu se projekti i Planit të Rritjes, në një mënyrë më të thjeshtë, mund të sjellë përfitimet e anëtarësimit më afër qytetarëve dhe të ofrojë një mundësi për rritjen e ekonomive të vendeve të Ballkanit Perëndimor, kryesisht përmes investimeve në infrastrukturën e transportit, sektorin e energjisë dhe bujqësisë.

  • 1

    Radio