Sociale Više

Lovci saglasni – „Ne damo Solanu, borićemo se svim načinima“

Prej tvteuta16:11 26 Februar 2019

Potpredsjednik NVO „Šljuka“ Kabilj Jakupi je, gostujući u jutarnjem programu RTV Teuta kazao da se nigdje u Evropi,a u kojoj se broji gotovo sedam miliona lovaca, ne vrši takva „tortura“ prema lovcima kao u Ulcinju.  Saglasan je, kako kaže, da se Solana treba zaštiti ali ne po cijeni potpune zabrane lova. 
„Brojni međunarodni stručnjaci su se interesovali za pitanje Solane, i svi su saglasni da je broj lovnih dana u Crnoj Gori manji nego li u Evropi, a i to malo dana što imamo nemamo gdje da lovimo. Lovni turizam je sve popularniji i to je sport kojim se bavi gotovo sedam miliona lovaca u Evropi. Nama oduzimaju i to jedino lovište koje nam je preostalo“, tvrdi Jakupi. 
Sa njim je saglasan i predstavnik grupe lovaca Adnan Kolari, koji tvrdi da je lov tradicija Ulcinja i da se aktuelni Zakon o lovu Crne Gore zasnovao na temeljima lova koje je ustanovilo Lovačko društvo Ulcinja, prije  90 godina. 
„Mi lovci lovimo samo one vrste koje nijesu zabranjene, trebalo bi da se obiđe Možura, na kojoj se dnevno mogu vidjeti na desetine mrtvih ptica zbog vjetrenjača. Ako nam u lokalnom parlamentu ne izglasaju podršku, koju imamo od naroda – mi ćemo našu borbu dalje nastaviti građanskim putem, baš kao što su to učinili Barani“, tvrdi Kolari. 
NVO „Šljuka“ i NVO „Pelikan“ pokrenule su peticiju pod nazivom „Stop nepravdi prema staroj tradiciji lovaca Ulcinja“, kako bi na području Nove Solane bio omogućen lov. 

  • 1

    Radio