Politikë Më shumë

Lista Shqiptare publikon kërkesat për pjesmarrje në Qeveri

Prej tvteuta19:38, 17 Tetor 2020

Ndërtimi i marinës së Ulqinit, kthimi dhe mbrojtja e Valdanosit dhe Kripores, ndryshimet në ligjin zgjedhor dhe pjesëmarrja proporcionale e shqiptarëve në të gjitha organet dhe institucionet publike, përfshirë gjyqësorin dhe prokurorinë, janë disa nga kushtet kryesore për listën shqiptare Genci Nimanbegu-Nik Djelosaj për t’u bashkuar me qeverinë e re. .
Krerët e Listës Shqiptare biseduan të enjten me kryeministrin e caktuar Zdravko Krivokapic dhe i dorëzuan atij dokumentin me kërkesat kryesore.
Dokumenti përmban 20 kërkesa dhe e para është investimi në zonat ku jetojnë shqiptarët, të paktën pesë përqind të buxhetit vjetor të kapitalit, si dhe se buxheti administrohet nga përfaqësuesit e Listës Shqiptare.
Një kërkesë tjetër është decentralizimi i qeverisë qendrore në fushën e planifikimit hapësinor, zhvillimit, arsimit, shëndetësisë, policisë, duke rritur kompetencat e komunave brenda 24 muajve.
Kërkesë është edhe “Kthimi i pronës. Afati i fundit për plotësimin e të cilës është 18 muaj ”, thuhet në dokument.
Lista shqiptare kërkon gjithashtu zbatimin e dispozitave ligjore për kthimin e Ullishtës së Valdanosit si dhe një ligj të ri për zonën bregdetare, i cili do të rikthente kompetencat e komunave në administrimin e pronave në këtë zonë.
Po ashtu kërkohet që kompania “13 korriku” të kontribuojë në zhvillimin e Komunës së Tuzit duke paguar rregullisht taksat dhe duke ia lënë menaxhimin e zonave të papërdorura Komunës së Tuzit.

Lista shqiptare kërkon gjithashtu të ripërcaktojë kufijtë dhe të ndryshojë planet hapësinore për parqet kombëtare gjatë vitit 2021. Ata caktuan të njëjtin afat për pjesëmarrjen proporcionale të pakicës kombëtare shqiptare në të gjitha organet dhe institucionet publike. Kërkohet gjithashtu përfundimi i procesit të ndarjes së pasurisë së kryeqytetit me Komunën e Tuzit, brenda 3 muajsh, funksionimin e maternitetit në Ulqin, lundrueshmërinë e lumit Buna, mbrojtjen e Kripores së Ulqinit dhe sigurimin e burimeve financiare për funksionimin e saj të rregullt.
Një nga kërkesat është edhe anulimi i vendimeve të privatizimit ku marrëveshjet themelore nuk u respektuan , si dhe ndryshimet në Ligjin Zgjedhor me theks të veçantë në sigurimin e mandateve të garantuara për shqiptarët.
Lista gjithashtu kërkon që autostrada Adriatik-Joniane të kalojë nëpër territorin e Ulqinit si dhe një kanal në RTCG në gjuhën shqipe.
Ndër kërkesat është ndryshimi i Rregullores së Punës të Parlamentit të Malit të Zi, brenda tre muajsh, në mënyrë që të lejohet formimi i një klubi deputetësh të pakicave me vetëm një deputet, si dhe krijimi i një zyre të veçantë për përkthimin në gjuhën shqipe.
Gjithashtu kërkohet trajtim objektiv i çështjes “Fluturimi i Shqiponjës” dhe shkelja e të drejtave të shqiptarëve në këtë proces, për çka ka pasur vendim edhe nga Gjykata e Strazburgut. Sa i përket integrimeve euroatlantike dhe çështjes së Kosovës, Lista Shqiptare këto i trajton si tema të përfunduara për të cilat nuk mund të ketë bisedime.

 

 

  • 1

    Radio