Aktuale Më shumë

Lajmërohen kredi të favorshme, por ende të vështira për t’u përballuar

Prej tvteuta14:33, 24 Mars 2024

Në të ardhmen qytetarët do të mund të marrin hua me kushte më të favorshme, pasi shumë shpejt të gjitha bankat do të ofrojnë kredi për banesa dhe konsumatorë me interesa më të ulëta nga 1 deri në 2 për qind. Përveç kredive më të lira, qytetarët mund të llogarisin edhe në një afat më të gjatë shlyerjeje. Megjithatë, mënyra se si janë gjërat në tregun e pasurive të paluajtshme nuk do të thotë se qytetarët do t’i zgjidhin lehtësisht çështjet e banesave.

Paga mesatare prej kohësh është e pamjaftueshme për të mbuluar as shpenzimet elementare të jetesës, ndaj qytetarët janë të detyruar të marrin një kredi për çdo investim madhor. Në të ardhmen ata do të mund ta bëjnë këtë në kushte më të favorshme, sepse bankierët dhe Banka Qendrore së fundmi ranë dakord për uljen e kamatës prej 1 deri në 2 për qind për kreditë hipotekore dhe banesore.

“Nëse deri më tani norma mesatare e interesit për kreditë e miratuara rishtazi ishte diku rreth 7 për qind, tani duhet të jetë rreth 5 për qind”, thekson Bratisllav Pejakoviq nga Shoqata e Bankierëve.

Norma e interesit nuk është i vetmi avantazh, me disa banka afati i maturimit të kredisë për banesa do të jetë 30 vjet, për çiftet e reja të martuara që blejnë apartamentin e tyre të parë norma e interesit do të jetë deri në 3.99 për qind

Njoftimi se bankierët do të ulin normat e interesit i gëzoi qytetarët. Ata besojnë se do të jetë i dobishëm veçanërisht për ata që ende nuk kanë një çati mbi kokë.

Të dhënat nga agjencitë e pasurive të paluajtshme, megjithatë, nuk janë inkurajuese. Që nga fillimi i vitit kanë shënuar rënie të lehtë të kërkesës, por jo të çmimeve. Kështu, çmimi mesatar për metër katror të një apartamenti është ende 1700 euro, ndërkohë që është dukshëm më i lartë në lokacione të caktuara në kryeqytet dhe në bregdet. Kjo është arsyeja pse agjentët e pasurive të paluajtshme nuk presin që kreditë më të favorshme do të bëjnë që qytetarët ta zgjidhin më lehtë çështjen e banesave.

“Mendoj se mund të ketë qenë tepër vonë, sepse të gjithë ata që blenë apartamente i blenë në ato kushte më pak të favorshme. Nuk mendoj se numri i blerësve që do të mund t’i përdorin ato përfitime është i rëndësishëm,” thotë Stefan Mishkoviq nga një agjencitë për patundshmëri.

Ka pritshmëri që rënia e çmimeve nuk do të vijë kaq shpejt, as para fundit të vitit 2024”.

Për shkak të gjithë kësaj, shumë qytetarë do të vazhdojnë të torturohen nga dilema – çfarë ia vlen të marrësh me qira apo të blesh një apartament me kredi me çmimet aktuale.

  • 1

    Radio